İstanbul, son günlerdeki yerel yağmurlara rağmen kurak bir yaz dönemi geçirdi ve barajlardaki su seviyesi hala düşüşe devam ediyor. Son 14 gün içinde, barajların ortalama doluluk oranı yüzde 31.57’den yüzde 27.88’e geriledi. Bu, 2023 yılında kaydedilen en düşük doluluk oranı olarak tarihe geçti. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan ölçümlere göre, bu oranın 2014’ten beri en düşük olduğu tespit edildi. 2014 yılındaki kuraklık döneminde doluluk oranı yüzde 15.15’e kadar düşmüş, ardından artış göstermişti. Geçen yıl ise aynı dönemde doluluk oranı yüzde 56.88 olarak ölçülmüştü.
Kuraklık, özellikle Terkos Barajı gibi birçok barajı etkiledi. 2014 yılında bu barajın doluluk oranı bile yüzde 37.12’ydi, ancak bugün itibariyle bu oran 13.83 olarak kaydedildi. Bu düşüş, baraj gölünün bazı bölümlerinde su seviyesinin yaklaşık 100 metre geri çekilmesine ve bazı bölümlerin tamamen kurumasına yol açtı. Eskiden kıyıda demirli duran tekneler, suların çekilmesiyle birlikte çamur ve balçık içinde karaya oturdu. Bazı tekneler ise sahipleri tarafından barajın su bulunan orta bölümüne taşındı. Geçen yıl, Terkos barajının doluluk oranı yüzde 56.7 olarak kaydedilmişti.
İSKİ verilerine göre, İstanbul’daki barajlardan 3’ünde doluluk oranı yüzde 10’un altına düştü. 4 barajda ise doluluk oranı yüzde 20’nin altında kaldı. En dolu baraj olan Ömerli barajının doluluk oranı ise yüzde 59.96 oldu. Ancak en düşük doluluk oranına sahip olan Papuçdere baraj gölü, adeta kurumuş durumda, yüzde 4.11 doluluk oranına sahip.
Bu durum, İstanbul’un su kaynaklarının giderek azaldığını ve su sıkıntısının arttığını göstermektedir. İstanbul’un gelecekteki su ihtiyaçlarını karşılamak için su kullanımına daha dikkat etmek ve su kaynaklarının korunması için önlemler alınması gerekmektedir.