“İstanbul’da bir kadın cinayeti: Avukat Dilara Yıldız’ın öldürülmesiyle sonuçlanan korkunç olayda sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı”

Mahkeme savunmaya itibar etmedi

İstanbul’da genç bir avukat olan Dilara Yıldız, 10 Ocak 2021 tarihinde eski uzman çavuş Oktay Dönmez ile Tuzla’daki bir restorana gitti. Ancak burada, Dönmez’in silahını çekerek Yıldız’ı öldürdüğü korkunç bir olay yaşandı. Olaydan sonra yakalanan Dönmez, tutuklandı ve hakkında dava açıldı. Yargılama sürecinde Dönmez, “Restorana gidince karşıma 3 adam dikildi. ‘Seni buradan çıkartmayacağız’ dediler. Silahımı çektim. Amacım 2 el havaya ateş açıp adamları korkutmaktı. Cinayet işleyecek olsam dağlık alanda öldürür gömerdim. Kendimi savunmak istedim” şeklinde savunma yaptı.

Ancak İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü ve Dilara Yıldız’ın ailesinin avukatlarından Birsen Baş Topaloğlu duruşmada söz alarak, “Bu bir kadın cinayetidir. Mağdure avukat olarak kendini kurtaramamıştır. Sanık neredeyse kendisini mağdur duruma sokuyor. Asla pişmanlığı yok” diye konuştu.

Davanın sonucunda mahkeme heyeti, Dönmez’i “tasarlayarak kasten öldürme”, “nitelikli yağma”, “cebir ve tehditle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “gece vakti cebir ve tehditle konut dokunulmazlığını ihlal”, “silahla tehdit” ve “ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve toplamda 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Yaşanan bu acı olay, toplumda kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesi gerektiği yönünde bir çağrı yapılmasına sebep oldu. Yargı sisteminin de bu tür suçlara karşı daha sert ve adil kararlar alması gerekiyor.