İstanbul’da Kaçakçılık Operasyonu: Yaban Hayvanı Trofeleri ve Tahnitler Ele Geçirildi

Katliam müzesi

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Ekipleri, Yaban Hayvanı Trofeleri ve Tahnitleri İçeren Müzeye Baskın Yaptı

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ünlü iş insanı Ali Haydar Üstay’ın sahibi olduğu İstanbul Arnavutköy’deki Durusu Park Av Hayvanları Müzesi’nde CITES Sözleşmesi kapsamında yaban hayvanına ait trofeler ve tahnitler bulunduğu yönünde bilgi aldı.

Yapılan tespitlerin ardından müzeye baskın düzenlendi. Müzede yapılan aramada, içerisinde bizon, mus geyiği, jaguar, timsah, boz ayı, aslan, kutup ayısı, vaşak, kaplan, geyik, domuz, antilop, yaban kedisi, piton yılanı, yeşilbaş ördek, macar, camurcun, suna, bıldırcın, su çulluğu, sırtlan, leopar, fildişi objeleri, mamut dişi, aslan dişleri, alageyik, ceylan, mandarin ördeği, yabandomuzu, suaygırı objeleri ve daha birçok yaban hayvanından yapılmış tahnitlerin ele geçtiği belirtildi.

Buradaki aramanın ardından Ali Haydar Üstay’ın Sarıyer’deki evinde de benzer türde tahnit ve trofeler bulundu. Yakalanan Üstay hakkında “5607 Sayılı Kaçakçılık Kanunu’na muhalefet” ve “CITES Sözleşmesi’ne aykırılık” suçlarından adli işlem başlatıldı.

Üstay’ın Av İlgi Duyduğu ve Dünya Çapında Avcılık Yaptığı Ortaya Çıktı

Ali Haydar Üstay, 90’lı yıllarda lüks villa siteleriyle tanınmış bir iş insanı olarak bilinirken aynı zamanda avcılıkla da ilgileniyordu. 6 kıtada 30 ülkede avlanan Üstay, avladığı hayvanları özel uçağıyla ülkeye getiriyordu. Üstay’ın ayrıca 1985 yılından beri avlandığı ve yakınlarına göstermek adına 1997’de müzeyi kurduğu bildirildi. Üstay’ın Anadolu kaplanı da dahil olmak üzere nesli risk altındaki hayvanları avladığı iddialar arasında yer alıyor.

Üstay daha önce verdiği bir röportajda, “Post biriktirmeye başlamıştım. Sonra ‘Başını dolduralım da saklayalım’ dedik. Son aşamada ‘Neden tamamını doldurtmuyorum ki!’ diye kendimi sorguladım” ifadelerini kullanmıştı.