İstanbul’da Kuraklık Alarmı: Su Kaynakları Tehlikeli Seviyede!

İstanbul'daki barajlarda alarm: En düşük seviyeye geriledi! Uzmanlardan peş peşe uyarılar: Çok ciddi sonuçlar doğuracak

İstanbul’da yaz aylarında sıcaklarla birlikte içme suyu kaynaklarındaki doluluk oranı endişe verici bir seviyeye düşmüş durumda. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) verilerine göre, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın toplam doluluk oranı yalnızca yüzde 26,32’ye gerilemiş durumda. Özellikle Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar barajlarının doluluk oranı ise ciddi bir şekilde azalmış, bazı bölgelerde ise kuruma noktasına gelmiştir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son raporlarına göre, Marmara Bölgesi son 12 aylık dönemde şiddetli bir kurak bölge olarak ilan edilmiştir. Kuraklığın başlıca nedenlerinden biri yağış miktarındaki azalma olarak belirlenmiştir. Uzun dönemli yağış ortalaması 14,8 milimetre olan Türkiye’de, bu yıl 2023 Ağustos ayında bu rakam 6,4 milimetreye düşmüştür. Geçen yıl aynı dönemde ise bu rakam 16,1 milimetreydi. Marmara Bölgesi’nde ise bu yılki yağış miktarı sadece 5 milimetre olmuştur. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 91’lik bir azalmaya işaret etmektedir.

Bu kuraklık durumu özellikle İstanbul’un suyunu sağlayan Kazandere ve Pabuçdere bölgelerinde hissedilmektedir. Buralarda yaşayanların ifadelerine göre bu yıl ikinci kez böyle bir kuraklıkla karşı karşıyalar. Barajlardaki su seviyesinin düşmesi nedeniyle hayvan otlatmaları bile yapılmaktadır. Kuraklığın sebebi olarak ise kar yağışlarının azalması, yağışların azalması ve sıcaklıkların artması gösterilmektedir.

İklim değişikliğiyle mücadele edilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarılarda bulunmaktadır. Su kaynaklarının verimli kullanılması, atık suların arıtılarak tekrar kullanılması, suyu az kullanan teknolojilerin tercih edilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda yağmur hasadıyla toplanan suların sulama ve diğer amaçlarla kullanılması, tarımsal sulamada yağmurlama ve damlama sulamasına geçilmesi önem taşımaktadır. İklim değişikliğiyle mücadele etmek için bu önlemler alınmadığı takdirde kuraklık ve su kaynaklarının azalması gibi ciddi sonuçlarla karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır.

Barajlardaki doluluk oranının düşmesi üzerine İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan duyuruya göre, İstanbul’un 10 ilçesinde su kesintisi yaşanacaktır. Arnavutköy, Bayrampaşa, Başakşehir, Büyükçekmece, Esenyurt, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Sultangazi ve Çatalca ilçelerine bağlı bazı mahallelerde su kesintisi gerçekleştirilecektir. Suyun saat 15:00’te verilmeye başlanması planlanmaktadır.