İstanbul’da Ücretsiz HPV Aşısı Uygulaması Devam Ediyor

İBB'den ücretsiz HPV aşısı: Uygulama başladı

İBB Sağlık Dairesi Başkanlığı, HPV Aşısı Uygulamasıyla İstanbul’da Ücretsiz Aşı Hizmeti Sunuyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen HPV (İnsan Papilloma Virüsü) Aşı Uygulaması kapsamında, sosyoekonomik yoksunluk çeken 9-26 yaş arasındaki İstanbul’da ikamet eden bireyler aşıdan faydalanabilecekler. Aşı için belirlenen kriterleri taşıyan ve başvuruları onaylanan İstanbullular, Şehzadebaşı Tıp Merkezi, Darülaceze Tıp Merkezi ve Esenyurt Bütünleşik Halk Sağlığı Merkezleri’nde ücretsiz olarak aşılarını yaptırabilecekler. Aşılama süreci, 9-15 yaş aralığındaki bireyler için iki doz, 15 yaş üzeri bireyler için ise üç doz olarak gerçekleştirilecek. İBB Sağlık Daire Başkanı Doktor Öğretim Üyesi Önder Yüksel Eryiğit, HPV virüsü ve aşıyla ilgili bilgileri açıkladı.

HPV Aşısıyla Önlenen Rahim Ağzı Kanseri Yüzde 100’e Yakın Başarı İle Kontrol Altına Alınıyor

Eryiğit, “HPV virüsü yaklaşık 40 farklı türden oluşan bir virüs ailesidir ve kadınlarda rahim ağzı kanseri, erkeklerde genital bazlı kanserler gibi risklere sebep olabilir. Aşılamanın önemi büyük; çünkü HPV virüsünden kaynaklanan kanserler aşıyla önlenebilir. Aşılamanın etkinliği, 9-14 yaş aralığındakilere iki doz, 15-26 yaş aralığındakilere ise üç doz aşı uygulanarak sağlanmaktadır. Bu sayede rahim ağzı kanserinin neredeyse yüzde 100’e yakın oranda önüne geçilebilmektedir” dedi.

Eryiğit ayrıca, kadın ve erkeklerin hayatları boyunca yüzde 80-85 oranında HPV virüsüyle karşılaştığını ve aşının bu riski büyük ölçüde azalttığını belirtti. Aşı uygulamasına ilgi büyük olup şu ana kadar 70 bini aşkın başvuru alındığı bilgisini paylaştı.

Ücretsiz HPV aşısını yaptıran Eylül Çekemci, “Pahalı bir aşı olduğu için bu fırsatı kaçırmak istemiyordum. İBB’nin ücretsiz aşı uygulamasını duyunca hemen başvurdum. Herkesi aşıya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Ücretsiz HPV aşısından yararlanmak isteyenlerin https://forms.ibb.gov.tr/saglik/ibb-hpv-formu/ adresinden online başvuru yaparak randevu almaları gerekmektedir.