İstanbul’da Ulaşımın Yeni Dönemi: Eminönü-Cibali Tramvay Hattı ve Banliyö Treni Nostaljik Yolculuğu

Eminönü’nün çehresi değişti: Tramvay geldi karmaşa bitti

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından açılacak olan hat, tek yönde saatte 25 bin, günde 114 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Alpkökin, gazeteciler eşliğinde Eminönü-Cibali arasındaki yeni hattın son test sürüşünü gerçekleştirdi. Bu proje tamamıyla 185 milyon Euro’ya mal edilmiştir.

IBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Alpkökin, hat hakkında şu bilgileri verdi: “Bu hat, bir cadde tramvayı gibi düşünülmemelidir. Kara ve deniz bölümlerinde toplamda 2500 adet kazıkla desteklenmiş, adeta bir viyadük sistemi üzerine kurulmuş, yaya dostu bir hat özelliği taşımaktadır. Ayrıca, turistik bir bölge olması sebebiyle Miras İstanbul ile birlikte çalışarak, hatın ilk etabını 1 Ocak 2021 tarihinde açtık. Güvenli bir hat oluşturmak için 1 kilometrelik güzergahta 500 kazık kullanıldı. En derin kazıklar Eminönü bölgesindedir. Yapılan sondajlar sonucunda, kazık dahi olsa sistem Haliç’e doğru kaymaktadır. Bu nedenle kazıklar sağlam kayaya kadar soketlenmiştir. Cibali-Eminönü arasını tamamen yeniden tasarladık ve vatandaşları bölgenin ruhuna uygun olarak Haliç ile buluşturduk.”

Tramvay hattının gelmesiyle yeniden tasarlanan Eminönü Meydanı’ndaki İETT otobüs durakları Küçükpazar’a taşınmıştır. İSPARK otoparkı da kaldırılarak meydan yeşil alan olarak yeniden düzenlenmiştir.

İstanbul’un ilk tren hattı olan Sirkeci-Halkalı banliyö trenleri, Marmaray Projesi ile birlikte 10 yıl önce devre dışı bırakılmıştı. Ulaştırma Bakanlığı, banliyö hattının Sirkeci-Kazlıçeşme arasındaki tüm tarihi istasyonlarını yenilemiştir. Bu hat nostaljik bir tren hattı olarak hizmet verecek olup, ilk test sürüşü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından gerçekleştirilmiştir. Kazlıçeşme-Sirkeci arasındaki banliyö treni ile birlikte, Eminönü-Alibeyköy Tramvayı’nın da turist hareketliliğini artırması beklenmektedir. Banliyö treni ve Eminönü-Alibeyköy Tramvayı’nı kullanan yolcular, Tarihi Yarımada’nın kıyılarında keyifli bir yolculuk yapabilecekler.