İstanbul’daki Barajların Doluluk Oranı %33.18, Su Tedariki İçin Önlem Alınması Şart

İstanbul susuz kalmayacak

İstanbul’daki barajların doluluk oranları son ölçümlere göre %33.18 olarak belirlendi. Yağış olmazsa, şehirdeki suyun 61 gün daha yeteceği öngörülüyor. Bu durumla ilgili olarak İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz bilgi verdi. Solmaz, “Kurak bir dönemde bile, Avrupa Yakası’nda su sıkıntısı yaşamamak için gerekli önlemleri alıyoruz. Buharlaşma doğal bir olay ve her yıl ortalama 40-60 milyon metreküp arasında buharlaşma gerçekleşiyor. Bu yıl bu miktar daha fazla ve 65 milyon metreküp buharlaşma bekleniyor. Planlarımızda buharlaşma faktörü ve yağış tahminleri de bulunuyor. Ancak ağustos ve eylül ayları için yağış öngörüsü bulunmuyor. Bu ayların kurak geçeceğini düşünüyoruz, ancak şehri susuz bırakmamak için çalışmalarımız devam ediyor, şehri susuz bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

Bülent Solmaz ayrıca, “Şu anda en kritik noktamız Avrupa Yakası. Buranın kendi su kaynakları ile yetinmesi gerekiyor. Boğaz’ın altından tünel ve borular ile suyu aktarıyoruz. Herhangi bir sıkıntı durumunda Avrupa Yakası’nın su güvenliği için en az 3-5 ay, bir yıl boyunca kendi kaynakları ile beslenebilmesi önemli. Bu konuda planlar açıklanacak. Rezve suyu ve Meriç suyu da gündeme getirilmeli. Amacımız, Avrupa Yakası’nı kendi su kaynaklarıyla dönebilir hale getirmek” dedi.

Park ve bahçelerin en büyük zorluklarından biri olduğunu belirten Solmaz, “İstanbul’un gelecekte herhangi bir su kısıtlaması veya sıkıntısı yaşamaması için Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası için iç su kaynaklarını belirlenen tarihlerde ulaştırmamız gerekiyor. En büyük sıkıntımız park ve bahçeler. Yılda 30 milyon metreküpten fazla su kullanıyorlar. Bu konuda geri dönüşüm suyu kullanma ve alternatif yöntemler üzerinde çalışmalarımız bulunuyor” şeklinde konuştu.