“İstanbul’un İkonik Yapısı Eski Tercüman Gazetesi Binası, Deprem Tehlikesi Nedeniyle Yıkıldı”

İstanbul’un hafızasıydı... Tercüman binası 49 yaşında yıkıldı

Eski Tercüman Gazetesi Binası Deprem Riski Nedeniyle Yıkıldı

İstanbul’da E-5 karayolu kenarında yer alan ve bir zamanlar Tercüman gazetesine ev sahipliği yapan eski bina, deprem tehlikesi nedeniyle yıkıldı. Binanın gelişmiş tasarımı, bir zamanlar her geçenin dikkatini çekiyordu.

Tasarım Bir Yarışma ile Belirlenmişti

1970’lerde kurulan ve yıllarca Tercüman gazetesinin üretimini gerçekleştiren binanın projesi, gazetenin kurucusu Kemal Ilıcak tarafından düzenlenen bir yarışma sonucu belirlendi. Yolu E-5’ten geçen herkesin dikkatini çeken bu üç bloklu bina, “Binamızın dört üst köşesine alttan hiçbir destek görmeden boşlukta duran iki yüz yirmi beşer metrekarelik beton bloklar sizi korkutabilir. 8 çalışma mahallinin etrafa kanat açar gibi boşlukta durması sadece Türkiye’de değil bütün Avrupa’da yenilik teşkil etmektedir.” açıklamasıyla ön plana çıkmıştı.

Mali Kriz ve Boşaltılma

1993 yılında yaşanan finansal kriz sonucunda binanın satılması ve sonrasında boşaltılması kararlaştırıldı. Daha sonra TOYA Plaza adını alan ve Toya Merkez Turizm İnşaat Madencilik A.Ş.’nin yönetiminde olan bina, son dönemlerde deprem riski taşıdığı gerekçesiyle yıkılmak zorunda kalmıştır. Zeytinburnu Belediyesi, 24 Kasım 2023 tarihinde yıkım ruhsatını verdi ve bina, 3 Aralık 2023 tarihinde güvenlik nedeniyle boşaltıldı.

Koruma Altında Olmasına Rağmen…

Binanın koruma altına alınma süreci 2010 yılında, İstanbul 4 nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararıyla başladı. Ancak 2012 yılında bina, tarihi ve çevresel önemi olmadığı gerekçesiyle koruma altından çıkarıldı.

Geçmişiyle İz Bıraktı

80’li yıllarda Özel Tercüman Lisesi’ne ev sahipliği yapan bina, aralarında Anadolu Ajansı ve Basın İlan Kurumu’nun da bulunduğu birçok kuruma ev sahipliği yaptı. Ancak bina artık sadece bir hatıra olarak kaldı.

Sosyal medyada da Tercüman Gazetesi Binası’nın yıkılması üzerine çeşitli yorumlar yapıldı. Bir kullanıcı, “Bazı binalar, güzel-çirkin olsun, şehrin hafızasıdır. Tercüman binası da böyledir.” şeklinde bir yorum yaptı.