İstanbul’un İşgal Yılları ve Unutulan Mekânlarına Yolculuk

İşgal yıllarının gerçek olaylarıyla 100 yıl önceki İstanbul

Altı Karakter, Altı Önemli Gün

Fügen Ünal Şen’in yeni kitabı “Tut Elimden İstanbul”, İstanbul’un işgal yıllarını konu alıyor. Yazar, kitabında İstanbul’un kurtuluş günü olan 6 Ekim 1923’ü ön plana çıkarıyor ve “6 karakterin yaşadığı 6 önemli gün var” diyor.

Kitapta anlatılan hikayelerde Sultanahmet mitingi gibi dönemin önemli olaylarına şahitlik eden karakterler, gerçek kişiliklerle işbirliği yaparak İstanbul’un işgal günlerini yeniden yaşıyorlar.

Ünal Şen, konuyla ilgili şunları söylüyor: “İstanbul’da yaşayanlar olarak yanlarından geçtiğimiz, unuttuğumuz, ne olduklarının çok da farkında olmadığımız mekânlar var. Örneğin Ataköy’deki Baruthane, Millet Bahçesi olarak açıldı. O dönem İngilizlerin silah deposuydu. Ya da Beyoğlu’nda öğretmenevi olarak kullanılan o dönemin Krocker Oteli. Otel, İngilizlerin istihbarat merkezi olarak kullanıldı. Alt katı da işkencehaneydi.”

Kitabın amacını anlatan yazar, “Geçtiğimiz yıl işgalin 100’üncü yılını yaşadık. Bunu bir kez daha hatırlamak; insanlar üzerinden İstanbul’un işgal günlerini o dönemin insanı üzerinden yaşamak ve yaşatmak istedim. Umarım okur da bu duyguyla kitabı okur ve bu duyguyla o günlere gidebilir” şeklinde devam ediyor.