“İstanbul’un Su Kaynakları Alarm Veriyor: Kırklareli Barajlarında Doluluk Oranı Düşüşte”

Barajlar kurudu

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar barajlarının doluluk oranları alarm veriyor. Kazandere barajının doluluk oranı yüzde 5.14, Pabuçdere barajının doluluk oranı ise yüzde 3.91 olarak ölçüldü. Istrancalar barajı ise yüzde 33.28 doluluğa sahip.

Kazandere ve Pabuçdere barajlarının büyük bir kısmı kurumuş durumda ve barajın yüzeyi yeşil otlarla kaplı hale gelmiş. Kuruyan alanlarda ise besicilerin hayvanlarını otlattığı gözlemlendi. Bu durum, su ihtiyacını karşılayan İstanbul için endişe verici bir durum oluşturuyor.

İSKİ verilerine göre, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan diğer 10 barajın toplam doluluk oranı ise yüzde 43.81 olarak ölçüldü. Ömerli barajı yüzde 75.26 doluluk oranına sahipken, Darlık barajı yüzde 59.55 doluluk oranına sahip. Elmalı, Terkos, Alibey, Büyükçekmece, Sazlıdere barajlarının doluluk oranları sırasıyla yüzde 36.07, yüzde 34.98, yüzde 24.45, yüzde 27.07 ve yüzde 28.45 olarak kaydedildi. Bu veriler, İstanbul’un su kaynaklarının giderek azalması, önlemler alınıp su tüketiminin kontrol altına alınması konusunda aciliyeti bir kez daha ortaya koyuyor.