İstanbul’un Tarihi Evleri Restore Ediliyor

Fatih’te 100 ahşap yapı restore edildi

İstanbul’un Tarihi Evleri Yeniden Renkleniyor

Fatih Belediyesi, İstanbul’un kültürel varlıklarının üçte birini içinde barındıran ilçede bulunan 6 bin 288 sivil mimarlık yapısını kayıt altına aldı. Bu kapsamda, Zeyrek ve Cibali gibi bölgenin en eski semtlerinde bulunan 100 ahşap yapının restorasyonunu tamamlayarak, tarihi evlerin yeni çehresi ve rengarenk boyanmış görüntüsüyle İstanbul’u ziyaret edenlerin ilgi odağı haline getirdi.

2021 yılında başlatılan “Fatih’in Kültürel Miras Envanteri” çalışması kapsamında, zamanla zarar gören ve kaybolma tehlikesi içinde olan kültür varlıklarının restore edilmesi için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Fatih Belediyesi bünyesinde kurulan Kültürel Miras Müdürlüğü ekipleri, yapıların güvenliği ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla rölöve çalışmalarını yapıp Koruma Kurulu onayına sunuyor.

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, sivil mimari yapıların restorasyonunda özgün biçim ve oranlara sadık kalınarak gelecek nesillere daha sağlam ve dayanıklı bir miras bırakmayı hedeflediklerini belirtti. Turan, “Zeyrek Mahallesi’nde bulunan 100’üncü ahşap yapının restorasyon çalışmaları devam ediyor. İstanbul’un en eski mahallelerinden Zeyrek ve Cibali’deki kültürel varlıklarımızı koruma altına aldık. Uzmanlarımızın gözetiminde yenileme çalışmalarımız da sürüyor. Bu çalışmalar sayesinde tüm tarihi mahallelerimizi daha yaşanılabilir hale getireceğiz.” şeklinde konuştu.