İstanbul’un Yeni Raylı Sistemi: İnşaata Başlandı!

İstanbul’a yeni tramvay... Bayrampaşa denize kavuşacak

İstanbul’da Yeni Raylı Sistem Hattı Yapımına Başlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından öz kaynaklarla yapılacak olan Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’nın inşaat çalışmaları, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla dün başladı. İmamoğlu, Bayrampaşa’da düzenlenen temel atma töreninde yaptığı açıklamada, yolculuk süresini tek yönde 7.45 dakikaya düşürecek hattın 2027 yılı ilk yarısında hizmete alınmayı hedeflediklerini belirtti.

İmamoğlu’nun açıklamasına göre, ikinci döneminin ilk raylı sistemi olacak olan hattın 1.7 kilometresi yeraltından tünellerle, 1.4 kilometresi de yüzeyden geçecek. Tamamlandığında, İstanbullular Eminönü-Alibeyköy ve Eminönü-Bayrampaşa arasında aktarmasız yolculuk yapabilecekler. Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı ile entegre olarak çalışacak olan hatt, Feshane ortak istasyonundan sonra 2 kola ayrılacak.

Eyüpsultan-Bayrampaşa raylı sistem hattının tamamlanmasıyla, Eminönü-Alibeyköy ile Eminönü-Bayrampaşa arasında aktarmasız hizmet verecek yeni hatta, 286 yolcu kapasiteli vagonlar 2’li dizi halinde çalışacak.

İmamoğlu ayrıca, Bayrampaşa İstasyonu’nda Yenikapı – Atatürk Havalimanı, Yenikapı – Kirazlı metro hatları ve Topkapı-Mescid-i Selam Tramvay Hattı ile Eyüpsultan İstasyonu’nda Vezneciler – Sultangazi Metro Hattı ve Feshane İstasyonu’nda Eminönü – Alibeyköy Tramvay Hattı ile entegre olacaklarını belirtti.

İmamoğlu, hattın tasarım revizyonları devam eden Vezneciler – Sultangazi metrosuyla da bağlanacağını vurgulayarak, raylı sistemlerin kilometre başına maliyetinin 2 milyar lira olduğunu ve revize ettikleri projeden 25 milyon Euro tasarruf sağladıklarını açıkladı. Hattın fizibilite ve projelerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 2023 Şubat ayında onaylandığını ve uzun vadeli kredi alabilmek için 2024 Ocak ayında Kamu Yatırım Programı’na alınması için başvuruda bulunduklarını belirtti.