İşte Bu Benim Bedenim: Güzel Olma Kalıplarına Karşı Beden Olumlama Hareketi

Kusursuz güzellik dayatmasında filtrelerin esiri olma

Güzellik ve kusursuzluk dayatmalarının mutsuz ettiği çocuklara yönelik, “İşte Bu Benim Bedenim” adlı kitabı kaleme alan yazar Seda Yılmaz, güzellik kalıplarına karşı çıkıyor ve beden olumlamayı savunuyor. Yılmaz, kitabını tasarlarken gençlerin çelişkili mesajlarla karşı karşıya kalmamasını amaçladı.

Yılmaz, uzun yıllar moda alanında yazarlık ve editörlük yaptığını ancak kadın yazarların kitapları sayesinde beden değişimleri ve “kadın olmak” gibi konuları sorgulama gereği duyduğunu ifade ediyor. Kitabının amacı, gençlerin kendilerini sevme ve kabul etme mücadelesinde yanlarında olmak.

Sosyal medya dönemiyle birlikte herkesin vücudunu bir proje olarak ele aldığını belirten Yılmaz, bedenin doğal akışına müdahale ederek sürekli bir algıya göre daha iyi hale getirmeye çalışmanın yanlış olduğunu düşünüyor. Kusur ve eksiklik gibi kavramların kim tarafından karar verildiğini sorgulayan Yılmaz, kadınların bedenlerinin meyve ile özdeşleştirilmesini eleştiriyor.

Kitabın “Birlikte kuvvet doğar” kısmında, ünlü isimlerin de bulunduğu 12 röportaj yer alıyor. Bu kısımda, bedeniyle olan ilişkisini anlatan isimler, gençlerin kendilerine dair bir şeyler bulabileceğini ifade ediyor. Yılmaz, gençlerin bedenleriyle barışmaları için kendilerini olduğu gibi kabul etmelerini ve güvenebilecekleri birileriyle konuşmalarını tavsiye ediyor.

Zorbalıkla başa çıkmanın yolları arasında, kendini kabul etmek, kendinle mücadele etmeyi bırakmak ve güvenilir birileriyle konuşmak gibi seçenekler yer alıyor. Ayrıca, farklı deneyimlerin, filmlerin, kitapların ve podcastlerin, gençlerin kafasındaki sorulara yanıt olabileceği vurgulanıyor.