İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıda yargılanan Ahlam Albashir’in duruşması görüldü

Göz göze gelmedi

13 Kasım 2022 tarihinde, İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen bombalı saldırıda 6 kişi hayatını kaybederken 99 kişi de yaralandı. Yapılan araştırmalar sonucu, güvenlik güçleri bombanın Suriye uzantısı olan YPG/PYD adına Bilal el Hacmaos ve Ahlam Albashir tarafından patlatıldığını tespit etti. Bilal el Hacmaos kaçarken, Ahlam Albashir yakalandı ve Marmara Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesinde görülen duruşmada yargılandı.

Duruşmada, 5 kadın ve 15 tutuklu sanık ile 12 müşteki hazır bulundu. 12 sanık ise Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Albashir de duruşmaya siyah başörtü ve koyu renkli pantolon ve gömlek giyerek katıldı. Duruşma sırasında Albashir’in cezaevinde kilo aldığı gözlemlendi. Albashir, kimlik tespiti sırasında hiç okula gitmediğini söyledi ve savunma yapmak istemediğini belirtti.

Mahkeme heyeti, bombalı saldırının planlayıcısı olduğu iddia edilen firari Khalil Manje Hussein’in hayatta olup olmadığının araştırılması için Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar verdi ve sanıkların tahliye talebini reddederek duruşmayı erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Ahlam Albashir için 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 3 bin 9 yıla kadar, firari şüpheliler Cemil Bayık ve Hülya Oran ile birlikte 35 şüpheli için de 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1938 yıl ile 3 bin 16 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Saldırının ardından Albashir’i saklayan Ahmet Carkes ise savunmasında, Türkiye’ye kaçak geldiğini ve bir arkadaşının Albashir’i evinde saklamasını istediğini söyledi. Carkes, Albashir’in fotoğrafı gösterildiğinde onu tanıdığını ve nerede olduğunu söylediğini ifade etti. Ayrıca, ailesiyle birlikte Türkiye’de uzun süredir yaşadıklarını belirterek, Türkiye’nin kendilerinin vatanı olduğunu söyledi.