ITÜ Bellatrix, NASA Yarışmasında Ödül Kazandı

Ay’dan gelen NASA bayrağı Türkiye’de

NASA İnsanlı Keşif Aracı Yarışması’nda Türk Takımı ITÜ Bellatrix, Ödül Kazandı

NASA tarafından düzenlenen Human Exploration Rover Challenge (HERC) 2024, yani ‘İnsanlı Keşif Aracı Yarışması’nın 30’uncusu ABD’de gerçekleştirildi. Yarışma, her yıl belirlenen standartlar çerçevesinde lise ve üniversite öğrencilerinden insan gücüyle çalışan bir araç tasarlayıp üretmelerini istiyor.

Yarışmada, belirlenmiş parkurda 10 engeli aşarak 5 görevi tamamlamaları istenen pilotlardan biri kadın biri erkekti. 18-20 Nisan tarihleri arasında düzenlenen yarışmaya ABD, Almanya, Brezilya, Hindistan gibi ülkelerden toplam 72 öğrenci takımı katıldı; 42’si üniversite, 30’u lise öğrencilerinden oluşmaktaydı.

Türkiye’den ise ITÜ Bellatrix adlı takım, 30 yıllık yarışmada ilk kez yer aldı ve ‘Artemis Educator Award’ ödülünü kazandı. Bu ödülle birlikte takım, 2022 yılında Artemis 1 Misyonu’nda Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı ve ayın yörüngesini dolaşan NASA bayrağını geri getirdi.

Takımın yarışmaya kabul edildiği haberi, geçen aralık ayında Hürriyet gazetesi tarafından ‘Tarihe geçtiler, Bellatrix NASA’da yarışacak’ başlığı ile duyurulmuştu.