İTÜ Öğrencilerinden Yenilikçi Savunma Teknolojisi: ‘Agile Hunter’

Yapay zekâ savaşları kapıda mı

İTÜ Öğrencilerinden İnovatif Savunma Sistemi: ‘Agile Hunter’

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından 2021 yılında kurulan APİG TECH Takımı, Elektrik Elektronik Fakültesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü’nden Burak Altunsu’nun lise yıllarında geliştirdiği fikirleri hayata geçirmek amacıyla oluşturuldu. Takım, 22 kişilik bir ekip tarafından yönetilmekte ve öne çıkan projesi yapay zekâyla çalışan savunma sistemi ‘Agile Hunter’ oldu.

Takım kaptanlarından Emirhan Çakır, geliştirdikleri sistemi şu şekilde açıkladı: “Yapay zekâya dayalı modelimiz, üzerinde bulunan kameralar aracılığıyla dost-düşman ayrımı yaparak atış kararını en hızlı şekilde almamızı sağlıyor. Görüntü verilerini kullanarak dost-düşman ayrımını gerçekleştiriyoruz, bu da askerin üniforması, yüzü veya elindeki ekipmanlar gibi belirleyici 23 farklı parametreye dayanıyor. Yapay zekâ, karşısındakini dost ya da düşman olarak tanımladıktan sonra operatöre atış kararını bırakıyor.”

Çakır sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak günümüzde yapay zekânın etik ve hukuksal boyutu nedeniyle böyle bir karar verme yetkisi yok. O yüzden bir filtre sistemi kullanıyoruz. Sistem, dost-düşman ayrımını gerçekleştirdikten sonra atış kararını operatöre bırakabiliyor. Bu tür teknolojilerin savaş alanlarında 2035 yılına kadar kullanılabileceğini ön görüyoruz.”