İTÜ, Otonom Elektrikli Otobüs Projesi İle Öğrencilere Hizmet Verecek!

İTÜ’nün sürücüsüz otobüsünü test ettik

İstanbul Teknik Üniversitesi, iki yıl önce Karsan ve ADESTEC firmalarıyla işbirliği yaparak ‘Otonom Elektrikli Otobüs’ projesini başlattı. Kampus içinde seferlere başlayan otobüs, 2 Ekim’de öğrencilere hizmet vermeye başlayacak. Bu otobüs, daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılan sürücüsüz otobüsün ikincisi olacak.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ile birlikte otobüsü deneyimledik. Rektörlük durağından başladığımız yolculuğumuzda, otobüs dönüşlerde istikrarlı bir şekilde hareket etti. İnşaat Fakültesi’ne ulaştığımızda ise otobüs kendiliğinden durdu. Yolcuları aldıktan sonra otobüs kapılarını otomatik olarak kapattı ve yoluna devam etti. Yolcular, bir sonraki durakta otobüsün kendiliğinden durmasını sağlamak için butona bastılar. Otobüs, durakta bekleyen yolcularını aldıktan sonra tekrar yoluna devam etti. Otobüs, karşılaştığı engelleri de algıladı ve aniden çıkan bir yayaya hızla fren yaptı.

Bu otobüs, 15 dakikada rotasını tamamlıyor ve yaya geçitlerinde yayalara yol veriyor. Kavşaklarda da geçiş önceliği kurallarına uyuyor. İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, otobüs hakkında şunları söyledi: “Bu aracı öğrencilerimiz için bir eğitim ve AR-GE platformuna dönüştürmeyi düşünüyoruz. Öğrencilerimiz, araç üzerinde farklı projeler gerçekleştirebilecekler. Özellikle yazılım alanında ilerlemek için çalışmalar yapabilecekler. Deneme seferlerini birkaç aydır gerçekleştiriyoruz. Artık öğrencilerimiz ikinci aşamayı tamamlayacaklar.”

Bu aracın üzerinde beş adet sensör bulunuyor. Bu sensörler, çevreyi algılamak ve hareketli hareketsiz objeleri tanımlamak için kullanılıyor. Araçta bulunan kameralar ise otobüsün çevresindeki hareketli objelerin yönünü tahmin ederek otobüsün durmasını veya hareket etmesini sağlıyor. Otobüs, rotası dışındaki duraklarda kapılarını açmıyor; ancak yanaştığı duraklarda sağa yatarak yaşlı ve engelli yolcuların inip binmesini kolaylaştırıyor.

Bu otobüs, 30’u ayakta olmak üzere 52 yolcu taşıma kapasitesine ve 25 kilometre hıza sahip. Tamamen elektrikle çalışan bu araç, tek şarjla 300 kilometre yol gidebiliyor. İTÜ mezunları dahil birçok mühendis bu projede görev aldı. Seviye dört olarak adlandırılan otobüs, önceden belirlenen rotada hiçbir şoför müdahalesi olmadan seyahat edebiliyor. Ancak mevzuata göre olağanüstü durumlarda müdahale etmek için bir ‘güvenlik şoförü’ gerekiyor. Mühendisler, mevzuatta yapılacak düzenlemelerden sonra birkaç yıl içinde otonom otobüslerin şoförsüz olarak da kullanılabileceğini söylüyor.