İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi, ARIBA ZES XE ile ZES İç Anadolu Testi Gerçekleştirdi

İTÜ’lülerin ‘güneş’ aracı Anadolu turu yaptı

İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi (İTÜ ZES GAE), yeni aracı ARIBA ZES XE’yi test etmek ve BWSC 2023 yarış simülasyonunu gerçekleştirmek amacıyla ZES İç Anadolu Testi gerçekleştirdi. Test, 10-16 Temmuz tarihleri arasında Eskişehir, Konya ve Aksaray illerini kapsayacak şekilde uygulandı. Test sürecinde 23 öğrenci yer aldı. Ekip, her gün saat 05.00’te kalkıp hazırlıklarını tamamladıktan sonra saat 08.00’de sürüşe başladı ve 17.00’de tamamladı.
Proje Yöneticisi olan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisi Levent Çolakoğlu, “Test rotasında yoğun trafik ve trafik ışıklarındaki duraklamalar ile birlikte 2273 kilometrelik mesafeyi ARIBA ZES XE ile tamamlamak önemli bir başarıdır. Bridgestone World Solar Challenge 2023 için güvenle ilerliyoruz.” dedi. Akademik danışman Dr. Alper Tolga Çalık ise “ARIBA ZES XE, Bridgestone World Solar Challenge 2023 yarışmasında hem Türkiye’yi hem de İTÜ’yü en iyi şekilde temsil etme yolunda önemli bir adım atmıştır.” ifadelerini kullandı.
“İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi”nin test sürüşü sırasında Aksaray-Konya yolunda Togg adlı bir araç da bir süre eşlik etti. İTÜ ZES GAE, 10 güneş enerjisi ile çalışan elektrikli araba ve 2 otonom araç üreterek, 3 kıtada 20’den fazla ödül kazanmıştır. İTÜ ZES GAE, 2022’de gerçekleşen iLumen European Solar Challenge yarışmasında 24 saat etabında üçüncülük elde ettikten sonra hedefine Avustralya’da düzenlenecek olan Bridgestone World Solar Challange yarışmasını koymuştur. Bridgestone World Solar Challange yarışması, öğrenciler için en zorlu yarışma olarak kabul edilmektedir.