İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, KKTC’nin Bağımsızlığının Stratejik Önemine Vurgu Yaptı ve Atatürk’e Olan Minnet Borcunu Hatırlattı

Akşener: İlhamı, Carl Schmitt'ten almışlar! Fiili durumu yasallaştırmanın peşine düştüler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümünü kutladı. Akşener, Kıbrıs davasının önemine vurgu yaparak, KKTC’nin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Bölgede yaşanan gelişmeleri dikkate almanın önemine değinen Akşener, KKTC’nin bağımsız ve güçlü bir devlet olarak varlığını sürdürebilmesi için Türk dünyasının desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üyelik talebini olumlu karşıladıklarını fakat davete çağrılmamasının dikkat çekici olduğunu söyledi.

Akşener, Atatürk’ü Anma Günü’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonunu hatırlattı ve onun büyük hedeflerine vurgu yaptı. Ancak, Atatürk’ün değerlerine düşmanlık besleyenlerin olduğunu belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Atatürk’ü hafife aldığını ve ona bir Fatiha okumayı bile çok gördüğünü söyledi. Akşener, Atatürk ve Cumhuriyet sevgisine rahatsız olanlara hatırlatma yaparak, Türk milletinin Atatürk’e olan minnet borcunu unutturamayacaklarını belirtti.

Yüksek yargıyla ilgili tartışmalara da değinen Akşener, Can Atalay davasının hukuk skandalına dönüştüğünü belirtti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin AYM kararına uymamasını eleştiren Akşener, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Akşener, mevcut durumun Carl Schmitt’in fikirlerinden esinlendiğini ve anayasal bir krize yol açtığını ifade etti. Güçler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ilkesini önemsiz gören bir anlayışın hüküm sürdüğünü belirtti. Bu durumu yasallaştırmak yerine anayasa değişikliği talebinde bulunulduğunu söyledi.

Akşener, hiçbir organ veya kişinin anayasadan kaynaklanmayan bir yetki kullanamayacağını vurguladı. Anayasamızın mekanizmalarının birinin işlemezse düzenin bozulacağını ifade etti. AYM’nin saldırılarına rağmen kurumun asla kapatılmaması gerektiğini belirtti ve Gazi Meclisimizin hedef alınmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.