İzmir Metro ve Tramvay Çalışanlarının Greve Girmesi Ulaşımı Olumsuz Etkiledi

İzmir’de metro ve tramvay çalışanları greve gitti: Son dakikaya kadar elimizi uzattık

İzmir Metro A.Ş. ve İzBB şirketlerine bağlı çalışanları temsil eden Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile Demiryol-İş Sendikası arasında, 625 çalışanı etkileyen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Taraflar, Halkapınar’daki Genel Müdürlük binasında yapılan son toplantıda, 11 madde üzerinde mutabakata varamadı. Bu durumun ardından saat 05.00’ten itibaren metro ve tramvay seferleri durduruldu.

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, Halkapınar’daki Genel Müdürlük binası önünde düzenlenen basın açıklamasında, “Haklı taleplerimize karşılık bulamadığımız için daha önce aldığımız grev kararını bu aşamada uygulamaya koyuyoruz. Son dakikaya kadar ellerimizi uzattık, kapımızı açık tuttuk. Grev kararımızı alsak da hâlâ kapımız açık. Yeter ki emekçinin emeğinin karşılığını verin. Meydan okuyoruz. Bizi grev kararını uygulamaya koymaya zorlayanlar, zorda bırakanlar bundan sonra düşünsünler. Şimdi hep birlikte grev uygulama ilanımızı alkışlar ve halaylar eşliğinde asıyoruz” dedi.

Kentte ulaşımın ana damarlarından biri olan metro ve tramvayda yaşanan grev nedeniyle İzmir’liler zor anlar yaşadı. Özellikle metro ve tramvay istasyonlarına gelen vatandaşlar, “Bu iş yerinde grev vardır” yazılı pankartlar gördüklerinde bekledikleri istasyonlardan geri dönmek zorunda kaldılar. Halkapınar Metro İstasyonu’na gitmek için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte oraya gelen ve grev nedeniyle metroya binelemeyen Mümin Öztürk, “Biraz da vatandaşı düşünmek lazım. Her sabah işe gitmek için metroya biniyorum. Geri dönmek zorundayım. Şimdi Üçkuyular’a gidip Balıklıova otobüsüne binerek işime gitmek istiyorum ancak bugün gidemeyeceğim gibi görünüyor. Umarım yarın da durum aynı olmaz” şeklinde konuştu.

Halkapınar Metro İstasyonu’na gitmek için gelen başka bir vatandaş olan Meymet Kaymaz ise, “Saat 5’te işe gitmemiz gerekiyor, geldik ve metro da yok. Hepimizi mağdur ettiler. Şimdi ne yapacağız? Taksi bulmamız gerekecek artık” şeklinde ifade etti.

Diğer yandan, grev nedeniyle birçok tramvay istasyonu boş kalırken, metro ve tramvaya binemeyen vatandaşlar belediye tarafından ek seferlerin düzenlendiği otobüslere veya taksiye yönelmek zorunda kaldılar.