İzmir’de Barajlardaki Doluluk Oranları Düşüyor: Su Krizi Tehlikesi Artıyor

İzmir için kritik açıklama! Uzman isim 'Tehlikenin başlangıcı' diyerek uyardı

İzmir’in su ihtiyacı, Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarıyla beraber yer altı kaynaklarından karşılanmaktadır. Fakat bu yılın soğuk geçmesiyle birlikte yeterli yağış alınmamış ve kuraklık yaşanmıştır. Bu durum, barajlardaki su doluluk oranlarının düşmesine sebep olmuştur. İZSU Genel Müdürlüğü verilerine göre, özellikle İzmir’in ana içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı geçen yıl %44,19 olan doluluk oranı, bu yıl %29,90’a kadar gerilemiştir. Diğer barajlarda da benzer bir düşüş yaşanmıştır: Balçova Barajı %25,83’ten %15,07’ye, Gördes Barajı %4,06’dan %3,09’a, Ürkmez Barajı %52,58’den %16,18’e, Güzelhisar Barajı %65,05’ten %59,60’a ve Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı %49,64’ten %22,51’e düşmüştür.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, “İzmir’deki barajlardaki su seviyesi, son 14 yılın en düşük seviyesine ulaşmış durumda. En son Tahtalı Barajı’nda su seviyesi, 2008’de %2’ye kadar düşmüştü. 2009’da ise şansımıza bol yağışlar yaşandı ve barajlarımızı doldurduk. Fakat o günden sonra sürekli olarak Tahtalı Barajı %75-76 doluluk oranında seyrediyordu. Ne yazık ki bu yıl bu oran %29’lara düştü, son 14 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Diğer barajlarda da aynı şekilde doluluk oranları azaldı. Şu an için bir sorun yaşanmıyor gibi görünse de, bu ‘tehlikenin başlangıcı’ olarak nitelendirilebilir. Bir sonraki kurak dönemde ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Ekim ayının serin geçmesi ve yağışın olmaması, bu durumu gösteriyor. Bu nedenle barajlardaki doluluk oranı %25’lere kadar düşebilir. Eğer bu oran %20’lere düşerse, su kirli akabilir. Suyun çekilmesi de bu sorunu daha da derinleştirir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Yaşar, Kasım ayından sonra yağış beklediklerini belirterek, “Ancak öncelikle barajlardaki suyu tasarruflu kullanmalıyız, doluluk oranları %100 bile olsa. Bugün, şu anki durumda ‘kuraklık var’ diye panik yapıyoruz. Aslında beklenen bir durumdu bu kuraklık. Hazırlıklı olmamız gerekiyor. Gelişmiş ülkeler kuraklıkla her zaman için hazırlıklıdır” şeklinde konuştu.