İzmir’de Su Seviyeleri Endişe Verici Derecede Düştü

İzmir için su sağlayan barajda kritik seviye! 'Suyun doğru kullanılması için bu son bir uyarı'

İzmir’de Barajlardaki Su Seviyeleri Endişe Verici Derecede Düştü

İzmir’in su ihtiyacı genellikle Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından ve yer altı kaynaklarından karşılanmaktadır. Ancak bu yıl havanın soğuk geçmesiyle yeterli yağış alınamadığından dolayı kuraklık yaşanmaktadır. Bu durum barajlardaki su seviyelerinde önemli bir düşüşe neden olmuştur.

Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre; Tahtalı Barajı’nda geçen yıl yüzde 28,61 olan su seviyesi, bugün yüzde 13,88’e düşmüştür. Balçova Barajı’ndaki su seviyesi ise geçen yıl yüzde 15,06 iken şu an yüzde 13,19’dur. Ürkmez Barajı’nda doluluk geçen yıl 14,40 iken şu anda 9,38’e gerilemiştir. Güzelhisar Barajı’nda doluluk geçen yıl 58,50 iken bu yıl 65,74’e çıkmıştır. Gördes Barajı’nda ise geçen yıl 2,13 olan su seviyesi bu sene 2,32 olarak ölçülmüştür. Son olarak Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nda ise doluluklarda ciddi bir düşüş yaşanarak geçen yılki 20,66 oranı 7,94’e inmiştir.

Bu durumu değerlendiren TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar,“Tahtalı Barajı, İzmir’in ana içme suyu kaynağıdır ve kentin yüzde 30’luk su ihtiyacını karşılamaktadır. 300 milyon metreküplük bir hacme sahip olan bu baraj, İzmir’in su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamaktadır. Ancak şu anda barajdaki doluluk oranı yüzde 13,88’e düşmüştür. Geçen yıla göre yüzde 15’lik bir eksiklik söz konusudur ki bu durum oldukça endişe vericidir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yaşar ayrıca, hatalı su kullanımının devam etmesi halinde gelecek kurak dönemin büyük sorunlara yol açacağını belirterek, “Türkiye’deki kişi başı su potansiyeli, yılda yaklaşık 1340 bin metreküp civarındadır. Bu rakam fakirlik sınırı olarak kabul edilen bin metreküpün oldukça üzerindedir. İzmir’de ise kişi başı su potansiyeli şu anda 600 metreküptür ki bu da oldukça düşüktür. Bu nedenle suyun dikkatli kullanılması büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Yaşanan kuraklığa dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, “Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesi 2008 yılından sonra en düşük seviyesine gerilemiştir. Barajın doluluk oranı geçmiş yıllara göre oldukça düşüktür. Bu durum, son 16 yılın en kurak yılı olarak kayıtlara geçmiştir. Önümüzdeki aylarda da yağış beklentisi düşük olduğundan kuraklık endişesi devam etmektedir. Ancak mart ayında beklenen yağışlarla birlikte bu durumun bir nebze de olsa düzelebileceği umulmaktadır. Bu sebeple suyun dikkatli kullanılması büyük bir önem taşımaktadır” şeklinde uyarılarda bulundu.