Jens Stoltenberg: “Güneyde Türkiye, Kuzeyde Norveç: Avrupa’nın Güvenliği

Güneyde Türkiye olmadan olmaz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Alman Marshall Fonu’nda Veda Konuşması Yaptı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 1 Ekim’de görevini eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye devretmeden önce Alman Marshall Fonu’nda veda konuşması yaptı. Stoltenberg, ABD’yi kendini Avrupa ile ortaklıktan izole etmeme konusunda uyarırken, Avrupa’yı da güvenliği için güneyde Türkiye’den kuzeyde Norveç’e NATO şemsiyesine ihtiyaç duyduğunu kabul etmeye çağırdı.

Stoltenberg, savunma harcamalarının yüzde 80’inin Avrupa Birliği üyesi olmayan müttefiklerden geldiğini hatırlatarak, “Güneyde Türkiye, kuzeyde Norveç ve batıda ABD, Kanada ile Birleşik Krallık olmadan Avrupa kıtasının güvenliğini tasavvur etmek mümkün değil” dedi.

Bir soru üzerine Türk-Yunan ilişkilerine de değinen Stoltenberg, “Türkiye ve Yunanistan, son derece önemli iki müttefikimiz ve ortak güvenliğimize farklı şekillerde katkı sağlıyorlar. Her iki ülke de NATO’da önemli rol oynuyor ve günlük olarak aldığımız kararlarda yer alıyorlar. Bazı farklı yaklaşımlar ve zorluklar ortaya çıktığında bunların çoğu ikili diyalog yoluyla çözülüyor” dedi.

Stoltenberg, 10 yıllık görev süresinde 5 büyük ders aldığını belirterek, “Öncelikle, barış için bedel ödemeye istekli olmalıyız. Ne kadar çok para olursa, savunmamız o kadar güçlü olur, caydırıcılığımız o kadar etkili olur, güvenliğimiz o kadar sağlam olur” şeklinde konuştu.

Stoltenberg, atlantik’in iki yakası arasındaki bağın asla hafife alınmaması gerektiğini ifade ederek, Ukrayna’daki savaşla ilgili olarak, “Avrupa’da istikrarlı bir Ukrayna olmadan sürdürülebilir bir güvenlik olamaz” dedi.