KAAN: Türkiye’nin Gurur Verici Milli Savaş Uçağı

CNN TÜRK 'KAAN'ın üretildiği tesiste... Yerli savaş uçağını uçuran pilot: 'KAAN bizim için uçak değil, silah olacak'

Türkiye’nin İlk Yerli ve İnsanlı Savaş Uçağı “KAAN” Tasarlandı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından üretilen Türkiye’nin yerli ve milli ilk insanlı savaş uçağının imal edildiği merkez, yoğun güvenlik önlemleriyle çalışıyor.

TUSAŞ’ın tasarladığı ilk yerli ve insanlı savaş uçağı “KAAN”ın ilk uçuşu 21 Şubat’ta gerçekleşirken, 6 Mayıs’ta ise 2. uçuşunu gerçekleştirdi. Test Pilotu Gökhan Bayramoğlu, F-16 gibi uçakları kullanarak uzun yıllar hava kuvvetlerinde savaş pilotu olarak görev yaptı.

Milli tasarımıyla dikkat çeken KAAN’ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6, uzunluğu ise 21 metre. Uçağın kokpiti tek kişilik olup çift motorlu, yüksek manevra kabiliyetine sahip, gövde içi silah taşıyabilen, elektronik harp kabiliyeti olan, düşük radar izlerine sahip ve yapay zekayla güçlendirilmiş bir muharebe kabiliyetine sahip olduğu belirtiliyor.

Tesisin güvenlik önlemleri arasında, ziyaretçilerin telefon kameralarının bantlanması da bulunuyor. CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, “TUSAŞ’a girmek kolay değil. Kritik üretimlerin yapıldığı bir tesis burası. Herkesin kamerası bantlanıyor çünkü anlık görüntü başka yerlere iletilebilir.” şeklinde bilgi verdi.

Gökhan Bayramoğlu ise KAAN’ın ikinci uçuşunda büyük bir duygu yaşadığını belirterek, “İlk uçuşumdaki heyecanı tekrar yaşadım. Hedefimiz, 2028 yılında tam kapasiteli bir KAAN’ı hava kuvvetlerimize teslim etmek.” dedi.

KAAN’ın 5. nesil savaş uçağı özelliklerine sahip olduğu belirtilirken, TUSAŞ’ın diğer projelerinde de yer aldığı ve KAAN’ın test pilotluğunu yapmayı sürdüreceği ifade edildi. Yeni bir konsept yaratmayı hedefleyen ekip, KAAN’ı bir silah olarak konumlandırarak hava hakimiyetini sağlayacak bir uçak yapmayı amaçlıyor.