Kadirli Köylerinde Petrol Arama Heyecanı

60 yıl önce Amerikalı şirket tarafından aranmıştı... Adana'daki 1 milyar dolarlık keşfin ardından yeniden çalışma başlatıldı

Kadirli İlçesindeki Petrol Arama Çalışmaları

Kadirli ilçesindeki Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde 1962-1965 yılları arasında Amerikalı bir şirket tarafından petrol arama çalışması yapıldı. Yapılan arama neticesinde köyün çeşitli noktalarında petrol kuyuları açıldı. Ancak iddiaya göre, kuyularda petrol bulunmasına rağmen şirket tarafından “Burada petrol yok ve yetersiz” şeklinde değerlendirilerek kapatıldı.

Aynı dönemde Adana’nın Ceyhan ilçesinde de aynı Amerikalı şirket tarafından petrol bulunmadığı gerekçesiyle kapatılan kuyularda Çukurova-1 ve Çukurova-2 adlı kuyularda 1 Milyar Dolar değerinde rezerv petrol bulundu. Bu gelişme sonrasında Kadirli ilçesinde kapatılan petrol kuyuları ve çevresinde arama çalışmaları yeniden başlatıldı. Köylüler ise köylerinden petrol çıkmasını umutla bekliyor.

“Kuyu Hala Kokuyor”

Çınar köyünde yaşayan Yusuf Kenan Oflaz, Amerikalıların 1960’lı yıllarda köylerinde petrol aradığına tanık olduğunu belirterek, “Amerikalılar köyümüzde sondaj yaptılar. Dev gibi makinelerle arama çalışmaları yaptılar ve 400 metre derinliğe kadar indiler. Su bulunduğunu söylediler ve kuyuyu kapattılar. Ancak kuyu hala kokuyor. Şimdi Türk şirketleri arama çalışmalarına başlamış durumda, umarım petrol bulunur” dedi.

Amerikalıların köyde petrol arama çalışmaları yaptığı dönemde henüz 20’li yaşlarında olduğunu ifade eden Cennet Oflaz ise kardeşinin Amerikalılar tarafından çok sevildiğini belirtti. “Kardeşim Mehmet o zaman küçüktü ve Amerikalılar onunla çok ilgilenirdi. ‘Mazot yok, su çok’ derlerdi. Kucaklarında gezdirirlerdi. Sonra bir gün çekip gittiler. Şimdi köyümüzde petrol aranıyor, umarım bulunur” şeklinde konuştu.