Mısır hakkında bilgi sahibi olmak için Mısır’a yaklaşık 20 yıl önce yaptığım seyahati hatırlıyorum. Gezdiğim tarihi ve turistik yerlerin yanı sıra Kahire sokaklarında da keyifli zamanlar geçirmiştim. O zamanlar Mısır’ın başkanı Hüsnü Mübarek’ti. Ancak o zamandan bu yana birçok olay yaşandı, Arap Baharı gerçekleşti, birçok seçim yapıldı ve bir pandemi dönemi yaşandı. Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasından sonra Kahire’yi ziyaret etme fırsatı buldum.
Kahire’ye indiğimde hemen şehirdeki değişiklikleri fark ettim. Yeni yapılmış geniş caddeler ve ışıl ışıl parlayan bir şehir beni karşıladı. Şehir merkezi olan Downtown, İstanbul’un Beyoğlu semtine benzer şekilde canlı bir atmosfere sahipti.
Mısır’da en dikkat çeken şey, ülkenin dört bir yanında yapılan geniş otoyollardı. Özellikle turizmin önemli şehirlerinden Şarm El-Şeyh ve başkent Kahire’yi birbirine bağlayan 6 şeritli bir otoyol yapılmıştı. Ünlü meydanlar, Arap Baharı sürecinde ismini sıkça duyduğumuz Tahrir Meydanı gibi, yenilenmişti. Ayrıca, piramitlerin hemen yanında dünyanın en büyük müzesi inşa edilmişti.
Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi’nin en büyük projesi ise 10 yeni şehir inşa etmekti. Bunlardan en büyüğü Yeni İdari Başkent’ti. Kahire’nin 60 kilometre doğusunda, Singapur’dan daha büyük bir alana yayılan bu şehir, Washington’dan bile daha büyüktü.
Yeni İdari Başkent yolunda, yeni yerleşim merkezlerinin arasından geçtik. Şehirler, otoyol boyunca inşa edilen Havaray ile birbirine bağlanmıştı. Mısır’ın yeni başkenti için yaklaşık 60 milyar dolar harcanmıştı. Şehrin girişindeki görkemli ve kale kapısını andıran yapıda fotoğraf çekmek istedim, ancak polis izin vermedi.
Şehir merkezine doğru ilerledikçe bizi yüksek kuleler ve gökdelenler karşıladı. Hükümet Bölgesi’nde başkanlık binası, kabine merkezi, 34 bakanlık ve Parlamento bulunuyordu. Modern binalardan oluşan yerleşim alanlarında bisiklet yolları, otoparklar, sosyal donatılar ve yeşil alanlar tamamlanmıştı. Ancak şu anda sokaklar ve caddeler boştaydı. Resmi kurumlarda çalışanlar ve şehrin inşasında görev alanlar dışında kimse bulunmuyordu. Şu anda 6 milyon kişiye ev sahipliği yapması öngörülen yeni başkent, ilk sakinlerini bekliyordu.
Türkiye-Mısır ilişkileri, Arap Baharı’ndan sonra bozulmuş olmasına rağmen, istihbarat paylaşımı ve diplomasi çabalarıyla yeniden başladı. Mısır, 6 Şubat depremi sonrasında ilk yardımı yapan ülkelerden biriydi. Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a telefonla taziye dileklerini iletti ve ayrıca yeniden seçilmesinden sonra ilk tebrik eden liderlerden biri oldu. Bunun ardından Mısır Devlet Başkanlığı Sözcüsü, iki liderin ilişkileri ve işbirliğini güçlendirmek konusunda anlaştığını ve diplomatik ilişkilerin yükseltilmesi ve karşılıklı büyükelçi atamalarına derhal başlanması kararı aldıklarını duyurdu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi ile yapılan görüşmenin ardından, Mısır ve Türkiye arasında karşılıklı büyükelçilerin atandığını açıkladı. Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen ise bir mülakatta iki ülke liderinin görüşeceğini açıkladı. Bu büyük buluşma, yeni bir sayfa açacak.