Kar Payı Vaadiyle Yapılan Dolandırıcılık Olayları Artıyor

6 milyon TL'lik vurgun! 'Tekstile tomar tomar parayla gelirdi' Geriye bu notu bıraktı

Kar Payı Vaadiyle Yapılan Dolandırıcılık Olayları Artıyor

Son günlerde kar payı vaadiyle yapılan dolandırıcılıklara bir yenisi daha eklendi. İstanbul’un Fatih ilçesinde bir tekstil atölyesinde işçi olarak çalışan Hülya Yıldırım, 20 yıllık arkadaşı M.R.B. tarafından 280 bin lira dolandırıldığını iddia etti. M.R.B, yakın çevresine “Bana miras kaldı. Ben zengin oldum ve altın işine giriyorum. Size de kar payı vereyim, daha çok kazanalım” diyerek güven kazandırmıştı.

Başlangıçta M.R.B, birçok kişiden aldığı paraları faiziyle geri ödeyerek güven tazelemişti. Ancak üç ay sonra ortadan kaybolup “Ben köyüme mirasımı almaya gidiyorum” diyerek mağdurları geride bıraktı. Bu durum üzerine, mağdurlardan 15 kişi Şehremini Karakolu’na giderek şikayette bulundu. Mağdurlar arasında yer alan Hülya Yıldırım, M.R.B. tarafından 20 yıldır dolandırıldığını ve büyük bir miktarda para kaybettiğini belirtti.

M.R.B., mağdurlara yazdığı bir mektupta ise şikayet etmemeleri ve cezaevine girmemesi durumunda borçlarını ödeyeceği sözünü verdi. Ancak mağdurların şikayette bulunması üzerine, M.R.B. ile iletişim kuran Hülya Yıldırım’a sesli bir kayıt gönderdi. M.R.B., kayıtta “Başkalarının parasıyla sistemi döndürmeye çalışıyordum. Paralar yetmemeye başladı. Başkalarının üzerine çektiğim paralarla döndürmeye çalışıyordum” şeklinde itiraflarda bulundu.

Hülya Yıldırım, tanıdığı olan M.R.B. ile kar payı almak amacıyla anlaşma yaptıklarını belirtti. Başlangıçta her şey düzenli bir şekilde ilerlerken, M.R.B. daha fazla kazanmak için yeni kredi kartları çıkarttırıp ödemeleri düzenli bir şekilde yapmaya başladı. Ancak ödemeleri sürekli bir şekilde yapamayınca, Hülya Yıldırım büyük bir miktar parayı kaybettiğini fark etti.

Yaşananlar karşısında mağdur olan kişiler, 30’dan fazla kişi olmasına rağmen sadece 15 kişi polise şikayette bulunmuştur. Dolandırıcının toplamda 6 milyon TL civarında bir tutarı dolandırdığı düşünülmektedir. Mağdurlardan biri olan Hülya Yıldırım, M.R.B.’ye seslenerek parasını ödemesini veya teslim olmasını istemiştir.

Benzer dolandırıcılık olaylarının arttığı gözlemlenmektedir. Vatandaşların dikkatli olması ve böyle vaatlerle hareket eden kişilere şüpheyle yaklaşmaları önemlidir. Dolandırıcılık mağduru olan kişilerin ise hukuki yollara başvurması ve yetkililere şikâyetlerini bildirmesi gerekmektedir. Bu şekilde dolandırıcılara karşı etkili bir mücadele yürütülebilir.