Karabük’ün Safranbolu ilçesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olan bir bölgedir. Bu kapsamda, “Kentsel Dönüşüm, Markalaşma, Karabük ve Çevresi Deprem Afet Zirvesi” adlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Program, Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Konfederasyonu, Karabük Dernekler Federasyonu ve Safranbolu Belediyesi iş birliğiyle Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Konferansta konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’de deprem mekanizmasının var olduğunu vurgulayarak, “13 milyon yıldır depremler devam ediyor. Daha milyonlarca sene de sürecektir. Gerçekten deprem ülkemizin en önemli gündem maddesi ve beka sorunudur. Eğer bu depremlerle baş edemezsek, binlerce, on binlerce insanımızı kaybedersek, ülkemizi ve soyumuzu bağımsız olarak geleceğe taşıyamayız” diye belirtti.
Görür, Karabük fayının jeolojik yapısının incelenmesi gerektiğini dile getirerek, “Tarihi dönemlere baktığımızda Karabük fayında deprem izine rastlamıyoruz. Bu da şanssızlık olarak adlandırılabilir. Ancak aktif olduğunu biliyoruz” dedi. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın yılda 1 santimetre hareket ettiğini söyleyen Görür, “500 yılda 5 metre hareket eder. Bu 5 metrelik hareket de 7 ve üzeri depremlere yol açar. Bu hat üzerinde 1513 depremi kaydedilmiştir ve üzerine 500 yıl eklenerek bugünlere gelinmiştir. Bilim insanları olarak, bu fayın periyodunun dolduğunu ve vurma zamanının geldiğini bilmekteyiz. Ancak Karabük fayını tam olarak bilmiyoruz. Bu konuyu da abartmamak gerekiyor. Karabük, deprem açısından görece güvenli bir yer olsa da kendi özel fay hattına sahiptir. Bu fay hattı 40 kilometre uzunluğundadır. Fayın özellikleri hakkında yeterli bilgimiz bulunmamaktadır. Eğer deprem üretirse 7 ve üzeri büyüklükte bir depreme yol açabilir. Bu nedenle yerel yönetimin bu fayı jeolojik ve jeofizik özellikleriyle ayrıntılı bir şekilde incelemesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Görür, şehirlerin depreme hazır hale getirilmesi gerektiğini belirtti ve şunları söyledi: “Yerleşim alanlarını oluşturan 6 bileşeni deprem direncine uygun hale getirmek zorundayız. Bilinçsizce hareket etmemeliyiz. Bunun için ilk olarak yönetim sistemi önemlidir. Yerel yöneticiler, göreve başlamadan önce deprem, zarar azaltma planları, tehlike analizi, acil yönetim ve müdahale konularında eğitim almalıdır.” Görür ayrıca, yerel yöneticilerin deprem konusunda eğitim almasının önemine dikkat çekerek, “Halkımız depremi ciddiye almıyor. Eğer halk önem vermezse, hükümetler nasıl önlem alabilir? Bu mümkün değil. Halkın deprem farkındalığı yok. Halkın kendisi, depreme, hükümetine ve yerel yönetimine sahip çıkmalıdır. Yanlış hareket eden bir belediye başkanı veya milletvekili, halkın tepkisiyle karşılaşmalıdır. Demokratik bir toplumda, çocuklarımızın can güvenliği açısından, depremde can kaybına neden olacak hatalar yapmamalıyız. Halk, bu konuda aktif olmalı ve peşini bırakmamalıdır” şeklinde konuştu.
Konferansa, Prof. Dr. Yüksel Yalova, Prof. Dr. Ali Akdemir, Prof. Dr. Aynur Aydın, AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin yanı sıra Karabük Vali Yardımcısı Erol Özkan, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı.