Karapınar Güneş Enerjisi Santralı Doğaya Can Veriyor

BM heyeti güneş tarlalarını gezdi

Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santralı, bölgedeki iklimi değiştirerek endemik bitkilerin ve küçükbaş hayvancılığın canlanmasını destekliyor. Birleşmiş Milletler heyeti, santralı ziyaret ederek yöneticilerden bilgi aldı ve üretilen güneş panellerinin hayat bulan koyunlar için nasıl fayda sağladığını gözlemledi.

Santralda yaklaşık 3.5 milyon güneş panelinin yer aldığı belirtilerek, yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üretildiği ve neredeyse 2 milyon nüfuslu bir şehrin temiz enerji ihtiyacını karşılandığı ifade edildi. Ayrıca, yılda 1.7 milyon ton karbon salımının engellendiği ve koyun otlatma pilot projesine ev sahipliği yapıldığı bilgisi verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirdiği santral, 30 yıl boyunca temiz enerji üretmeyi hedefliyor. Proje sahasında bulunan endemik türler arasında yer alan “Hürmüz Otu” artan sayıda gözlemlendi ve hayvan otlatma faaliyetlerinin bölge halkı ve gençler için fırsatlar yarattığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevre konusundaki çalışmaları vurgulayarak, “Sıfır Atık Hareketi”nin uluslararası çapta örnek alındığını ve doğa dostu uygulamaların benimsendiğini dile getirdi. Eşi Emine Erdoğan ise sosyal medya hesabından, doğaya sahip çıkmanın önemine vurgu yaparak, çevre dostu bir yaşam kültürü benimsemeyi teşvik etti. Hem Türkiye’nin hem de dünyanın çevre sorunlarıyla ilgili duyarlı olunması gerektiğini belirtti.