“Kastamonu’da Sel Felaketi Sonrası Dere Yatağındaki Okul Projesi İptal Edildi, Abanalılar Rahatladı”

Hürriyet yazdı yanlıştan dönüldü: Dere yatağına okul iptal

Kastamonu’nun Bozkurt ve Abana ilçelerinde 2021 yazında meydana gelen sel felaketi sonucunda 70 kişi hayatını kaybetti. Bu felaketin ardından bir yıl geçmeden Ezine Deresi ikinci kez taşarak köprülerin yıkılmasına ve evlerin su altında kalmasına neden oldu. Devlet Su İşleri (DSİ), Ezine Deresi’nin taşkın alanı içerisinde kalan 600’e yakın daireyi kamulaştırarak birçok binayı yıktı. Ancak, bu çalışmalar sürerken dere yatağına bir okul yapılması planlandı ve bu durum Abanalılar arasında büyük bir itiraza ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne şikayetlere sebep oldu. Zaman geçtikçe okul inşaatı başlamamasına rağmen, Sağlık Bakanlığı tarafından Abana Devlet Hastanesi’nin Ezine Deresi üzerine yapılacağı bilgisi duyuldu ve bu da Abanalıları üzdü.

Ancak, Kastamonu Valiliği tarafından yapılan açıklama Abanalıları rahatlattı. 18 milyon liralık okul projesinin iptal edildiği bilgisi geçtiğimiz günlerde Bilgi Sistemi’ne (KASTABİL) yüklendi. KASTABİL’de, 8 derslikli okul projesinin gerçekleşme oranının yüzde 5 olduğu ve 374 bin lira harcandığı ifade edilirken, projenin durumu “iptal edildi” olarak belirtildi.

Abnalı kuş fotoğrafçısı Mehmet Şenol, doğru bir karar alındığında Hürriyet’in manşetinin büyük etkisi olduğunu dile getirdi. Bu kararın tüm Abanalıları mutlu ettiğini ve herkesin sevincini paylaşmak için birbirini aradığını söyledi. Kendisinin de çok sayıda telefon aldığını belirten Şenol, “Bizler için yapılan yatırımlara karşı çıkıldığını söylemişlerdi. Biz ne okula ne de hastaneye karşıyız. Valimize de ‘Okul yapabileceğimiz 5 farklı alan gösterebilirim, ancak dere yatağına yapmayın’ demiştim. Halkımız hala selin etkisini üzerinde hissediyor, hala yağış olduğunda çocuklar okula gitmek istemiyor. Sağlık Bakanlığı’nın dere yatağına hastane yapımından vazgeçtiğini öğrendik. Tüm Abana halkı rahat bir uyku uyuyor” şeklinde konuştu.