“Kavurucu Sıcaklar Devam Ediyor: Meteoroloji Uyarıyor!”

Hava sıcaklıkları artacak mı? Gölgede 45 dereceyi göreceğiz! Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen uyardı: Dışarı çıkmayın! İşinizi yarına erteleyin

Hava durumuna ilişkin tahminlere göre, bu hafta içerisinde çok sıcak bir hava dalgası bekleniyor. Ülkenin batı ve güney kesimlerinde bugün, iç kesimlerde ise yarın en yüksek sıcaklıkların 40-45 derece arasında seyredeceği tahmin ediliyor. Cuma günü itibariyle batı ve kuzeybatı bölgelerinde hava sıcaklıklarının yaklaşık 10 derece düşmesi bekleniyor. Bu durum, mevsim normallerinin 4 ila 9 derece üzerinde seyreden sıcaklıkların bir nebze olsun gerileyeceği anlamına geliyor.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, farklı bölgelerde beklenen sıcaklık değerlerini ayrıntılı bir şekilde paylaştı. İstanbul’un Anadolu yakasının Çekmeköy-Ataşehir bölgesinden doğuya doğru olan kısımlarında bugün maksimum sıcaklığın 40-42 derece olacağı tahmin ediliyor. Boğaz çevresi, Avrupa yakası, Başakşehir, Bağcılar, Arnavutköy ve Gaziosmanpaşa gibi iç kesimlere daha uzak olan bölgelerde ise sıcaklıkların 38-40 derece arasında seyredeceği öngörülüyor. Deniz kıyılarında ise sıcaklıkların 37 derece olacağı tahmin ediliyor. Bu değerler, gölgede ölçülen sıcaklıkları temsil etmektedir.

Marmara ve Ege bölgelerinde beklenen maksimum sıcaklık değerleri de şu şekildedir: Trakya iç kesimlerinde 42 derece, Edirne’de 39 derece, Balıkesir’de 44 derece, Bursa’da 42 derece, Manisa’da 43 derece, İzmir’de 41 derece, Aydın’da 44 derece, Muğla’da 42 derece, Antalya’da 41 derece. Bodrum’da ise sıcaklıklar 40-42 derece arasında seyredecek. Fethiye’de 40 derece, Çeşme’de 38 derece, Akçay’da 39 derece, Çanakkale iç kesimlerinde 43 derece, Kefken’de 40 derece, Karasu’da ise 36 derece olacağı tahmin ediliyor.

Aşırı sıcaklara karşı uyarılarda bulunan Orhan Şen, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Yukarıda belirtilen sıcaklık değerleri, gölgede ölçülen değerlerdir ve güneş altında ölçülmemektedir. Meydanlardaki demir içindeki termometrelerin verdiği değerler yanıltıcı olabilir. Ölçülen değerler sıcaklığı yansıtmaktadır, sıcaklık değil. Bu yüksek sıcaklıklar sağlık açısından risk oluşturabilir. Lütfen dışarıda fazla vakit geçirmeyin ve işlerinizi yarına erteleyin.”

Yarın perşembe günü Marmara ve Ege bölgelerinde sıcaklıkların düşmesi ve riskin azalması bekleniyor. Bu süre zarfında Ankara’da 40 derece sıcaklık öngörülmektedir.