Kavurucu Sıcaklar Ülkeyi Terletiyor: Hava Sıcaklıkları Rekor Seviyede

Meteoroloji uzmanı Şen uyardı: Bu bir doğal afet dışarı çıkmayın

Meteoroloji raporlarına göre, bu hafta ülkemizde kavurucu sıcakların zirvesi bekleniyor. En yüksek sıcaklık bugün batı ve güney bölgelerinde, yarın ise iç kesimlerde yaşanacak ve sıcaklık 40-45 derece arasında seyir edecek. Cuma günü ise batı ve kuzeybatıdan gelen serin hava ile birlikte sıcaklıklar yaklaşık 10 derece düşecek.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, hava sıcaklıklarının perşembe gününe kadar 7-10 derece arasında artacağını ve bunun doğal bir afet olduğunu belirtti. Şen, “Dışarı çıkmayın” uyarısında bulundu. Ayrıca Şen, “Belki de yarın (bugün) Avrupa’nın en sıcak yeri olacak burası. İstanbul’da 41 dereceye kadar çıkabilir. Manisa ve Aydın’da ise 45 derece görülecek. Sokağa çıkmamalıyız ve işlerimizi ertelemeliyiz. Bu bir doğal afettir ve sağlık açısından büyük risk taşıyor. Cuma gününe kadar acil bir durum olsa bile ertelemeliyiz” dedi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı hidrobiyolog Dr. Erol Kesici ise atmosferik değişkenliklerin Akdeniz ve Karadeniz’i olumsuz etkilemesi nedeniyle ülkemizin daha kurak bir döneme gireceği konusunda uyarıda bulundu. Dr. Kesici, hava sıcaklığının normalden 1-2 derece daha yüksek olması durumunda daha sıcak bir atmosfer ve daha fazla nem oluşacağını belirterek, “Bu da sel riskini artırabilir ve yoğun yağışlara yol açabilir. Ayrıca buharlaşmayı artırarak daha ciddi kuraklıklara neden olabilir. Yapılan tahminlere göre, 1.5 ve 2 derece arasındaki 0.5 derece hayati bir öneme sahiptir. Eğer 2 derece artış yaşanırsa, dünya çok daha kurulukla karşı karşıya kalacaktır. El Nino kaynaklı sıcaklık artışı, şiddetli yağışlar, kuraklık, su baskınları ve orman yangınlarında artışa sebep olabilir” şeklinde konuştu.

Bugün hava sıcaklıkları ise şu şekildedir:
– Ankara: 39
– İstanbul: 37
– İzmir: 41
– Edirne: 42
– Çanakkale: 37
– Muğla: 41
– Adana: 40
– Antalya: 42
– Kayseri: 37