Kavurucu Sıcaklarda Sıcak Çarpması Vakaları Artıyor, Uzmanlar Uyarıyor

Dikkat! Sıcak çarpması komaya götürebilir

Kavurucu sıcaklarla mücadele eden bir şehirde sıcak çarpması vakaları da oldukça sık görülüyor. ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıkmasıyla ortaya çıkan sıcak çarpması vakalarının birçok kişi için risk teşkil ettiğini vurgulayarak, “Sıcak ve nemli ortamlarda çalışmak zorunda olanlar, inşaat işçileri, itfaiyeciler, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar sıcak çarpmasına karşı risk altındadır” dedi.

Prof. Dr. Ahmet Sebe, sıcak çarpması vakalarının aşırı terleme, bitkinlik, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetlerle acil servise başvurduğunu belirtti. Ayrıca, sıcak çarpması durumunun bayılmaya, şuur kaybına ve hatta komaya kadar ilerleyebildiğini ifade etti. Başkan Sebe, “Bakıma muhtaç veya yalnız yaşayan kişilerde sıcak çarpması fark edilmezse komaya kadar ilerleyebilir. Bu kişiler yeterince sıvı almayabilirler ve özellikle kronik hastalıkları varsa böbrek ve karaciğer yetmezliği riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca, beta-blokerler gibi hipertansiyon ilaçları, diyabet ilaçları, alerji ilaçları ve antidepresanlar terlemeyi azalttığı için kişiyi sıcak çarpmasına karşı daha hassas hale getirebilir. Terleme azaldığı için vücut ısısını düşüremezler. Bir diğer risk de çocukların araçta unutulmasıdır. Bu yüksek sıcaklarda çocuklarını veya evcil hayvanlarını kesinlikle araç içinde bırakmamaları gerekmektedir, çünkü hayvanlar terlemediği için sonu ölüme varan sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu durumda vücut ısısı dakikalar içinde 15-20 derece kadar artabilir” şeklinde konuştu.

“DIŞARIDA ÇALIŞMAK ZORUNDA OLAN KİŞİLER BOL SU MOLALARI VERMELİ”

Prof. Dr. Sebe, alınması gereken önlemleri sıralayarak şunları söyledi: “Vücut sıcaklığı çok yükseldiğinde kişi, mümkünse soğuk suyla duş almalıdır. Kalkamayacak durumda olan bir hasta varsa üzerine ıslak bir örtü örtülebilir. Kasık, koltuk altı ve boyun bölgelerine soğuk havlulara sarılı buz kompleksi uygulanabilir. Eğer dış mekandaysa, hortumla hemen ıslatılması önerilir. Hasta acil servise geldiğinde vücudunda ciddi sıvı ve tuz kaybı oluşur. Biz hemen kişinin yaşına ve gereksinimine göre ilaç ve serum vererek bunları dengelemekteyiz. Aktif soğutma yöntemlerini de uyguluyoruz. Dışarıda çalışan kişilere, çalışma saatlerini güneşin en tepede olmadığı saatlere ayarlamaları, kıyafetlerini sık sık değiştirmeleri ve bol su molası vermeleri önerilir. Kronik hastalığı olanlar da ilaçlarına dikkat etmelidirler.” (DHA)