Kemer’deki Yangın Kontrol Altına Alınmaya Çalışılıyor

Alevler kemer’i sardı! Evler ve devlet hastanesi boşaltıldı

Kemer ilçesine bağlı Değirmendere Mahallesi’nde, Kemer-Antalya karayolu kenarında bulunan ormanlık alanda bilinmeyen nedenlerle çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Şiddetli rüzgarın etkisiyle alevler hızla yayıldı ve yerleşim yerleri ile karayolunu tehdit etti. Durumu kontrol altına alabilmek için ekipler bölgeye sevk edildi. Antalya ve Kumlucadan gelen itfaiye ekipleri de takviye olarak gönderildi. Yangının etkisi altındaki yerleşim yerleri tedbir amacıyla boşaltıldı.

Yangına gece boyunca 11 uçak, 22 helikopter, 62 arazöz, çok sayıda su tankeri ve yaklaşık 600 çalışan müdahale etti. Dumandan etkilenen 6 kişi hastaneye kaldırıldı. Yangın bölgesine yakın olan 10 konut tedbir amaçlı boşaltıldı. Kemer Devlet Hastanesi’nde tedavi gören 14 hastadan 12’si taburcu edildi ve 2 hasta da başka hastanelere nakledildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının büyümesinin sebebinin “spot atma” olarak adlandırılan, yangından bir parçanın ormanlık alana düşerek yeni bir yangına yol açması olduğunu açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yangın bölgesindeki çalışmaları yerinde takip etmek için oraya gitti. Yangın koordinasyon merkezinde Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici’den bilgi aldı. Ersoy, “Yangın gece boyunca yaklaşık 100 hektarlık bir alana yayıldı. Sabah saatlerine kadar 20 hektar daha eklenerek etkisini 120 hektarlık bir alana çıkardı. Gün aydınlandıktan sonra Orman Genel Müdürlüğü, valilik ve itfaiye ekipleri havadan müdahale etmeye başladı. Bölgede nem olmadığı için hava çok sıcak. Ne yazık ki, bu gibi bölgelerde orman yangınları kaçınılmaz oluyor. Hızlı bir şekilde müdahale ediliyoruz. Bu yıl yangınlar için çok hazırlıklıyız ve umarım en az kayıpla bu dönemi atlatabiliriz” şeklinde konuştu.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, yangının çıkış nedeninde terör şüphesi bulunmamaktadır. Ancak, yangının haber verildiği mezarlık çevresinde insan hatası sonucu başlamış olabileceğine dair bazı bulgular elde edilmiştir. Jandarma, bu iddialarla ilgili görgü tanıklarının ifadesine başvurdu ve soruşturma derinleştirilecektir.

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, yangın bölgesinde 4 savcının olduğunu belirtti ve konuyla ilgili şunları söyledi: “Devletin tüm birimleri burada bulunuyor. Yol olmadığı için yangının önüne geçemedik. Burdur, Denizli ve Muğla’dan da araçlar yola çıktı. Yangının neden çıktığını şu anda bilmiyoruz, ancak 4 savcımız konuyu hızla araştırıyor.” AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu da bölgenin sarp olması nedeniyle yangının merkezine ulaşmanın zorluk yaşandığını ifade etti.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinin Hatıplar Mahallesi’ndeki ormanda da geçtiğimiz günlerde bir yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle alevler hızla yayıldı ve mahallede bulunan 14 ev ve 3 ahır tamamen, 1 ev ise kısmen yanarak zarar gördü. Evi yangında yanan Birol Kabaklı, gözyaşları içinde “Rüzgarın şiddetiyle alevler anında mahallemize ulaştı. Hiçbir şey kalmadı, her şeyimiz yandı” dedi. Şengül Atalan’ın evi yangından etkilendiğinde kızına sarılıp ağlaması ise yürekleri burktu.