Kentsel Dönüşüm ve Yaşam Kalitesini Artırma Projeleri: Sosyal İhtiyaçlara Uygun Şehirleşme Modeli

İşte AK Parti’nin 31 Mart vaatleri... Şehirlerde yeni yaşam alanları

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ: Sosyal ihtiyaçları karşılayabilen şehirleşme modeli ile afetlere dayanıklı yerleşim alanları geliştirmeye devam ediyoruz. Yeni bir “Kentsel Dönüşüm Seferberliği” başlatıyoruz. Bu seferberlik kapsamında, mevcut şehir dokusuyla uyumlu, kimlikli, sosyal ve kültürel açıdan zengin, kamusal ve yeşil alanlarıyla örnek olacak yeni yaşam alanları tasarlıyoruz. Ayrıca belediyelerin afet risklerini azaltma çalışmaları için kaynaklarını güçlendiriyoruz. Bu projelerde, her şehrin 5, 10, 25 ve 100 yıllık potansiyel gelişimini dikkate alarak kısa, orta ve uzun vadeli yatırım perspektiflerini belirliyoruz.

KONUT YATIRIMLARI: Konut açığını kapatmak için serbest piyasa, merkezi yönetim (TOKİ) ve yerel yönetim tarafından üretilecek konut yatırımlarını hızlandırıyoruz. Hangi finansman modelleriyle yerel yönetimler tarafından üretilecek konutların inşa edileceğini karşılaştırmalı bir şekilde planlıyoruz.

İTFAİYE AKADEMİLERİ: Yerel yönetimlerle işbirliği yaparak, itfaiye birimlerinin yeni nesil risklere karşı hazırlıklı olmasını sağlamak amacıyla “İtfaiye Akademileri” kuruyoruz. Ayrıca belediyelerin afet hazırlıklarını organize etmek için belediye afet birimlerinin kurulmasını destekliyoruz.

CEP PARKLAR: Yayaların yoğun olarak kullandığı sokaklarda araç trafiğini azaltmak, gece saatlerinde aydınlatma gibi çözümlerle yaya konforunu artırmak için cep parklar ve dinlenme noktaları oluşturmayı yaygınlaştırıyoruz. Ayrıca park et/devam et sistemi gibi şehir sakinlerinin araçlarını merkezi bir yerde park ederek toplu taşıma, bisiklet veya yaya ile yolculuğa devam edebilmesine imkan tanıyan sistemleri yaygınlaştırıyoruz.

MAHALLE BOSTANLARI: Kentsel yeşil alanları daha küçük ölçekte tasarlayarak ekolojik geçişleri artırıyoruz. Yeşil yaya ve bisiklet yolları, cep parkları, dinlenme parkları, yağmur bahçeleri gibi unsurları içeren ekolojik geçişlerin yaygınlaşmasını sağlıyoruz. Ayrıca mahalle bostanları gibi küçük ölçekli tarım alanlarının şehrin her yerine etki etmesini sağlıyoruz. Bu yeşil alanlar oluşurken, genç ve kadın istihdamını artırmaya özen gösteriyoruz.

ŞEHİR TARIMI: Şehir tarımı uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz ve tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin kurulmasını destekliyoruz. Ayrıca yöresel ürünlerin ihracat potansiyelini artırmak için satışlarını destekliyoruz ve yenilenebilir enerji kooperatifleri kuruyoruz.

ÇOCUK VE GENÇLİK PROJELERİ: Kadın Girişimcilik Akademisi kurarak, girişimci kadınların desteklenmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda çocuk sokakları ve çocuk köyleri gibi projeler geliştirerek çocukların güvenli, eğlenceli ve eğitici ortamlarda zaman geçirmelerini sağlıyoruz. “Hayata Hazırlık Atölyeleri” ile çocuklara mesleklerin oyunlaştırılarak öğretilmesini hedefliyoruz. Aile Haftaları düzenleyerek atölyeler ve oyunlar gibi etkinliklerle aile bağlarını güçlendiriyoruz. Şehit yakınları ve gazilere özel birimler oluşturuyoruz. Ayrıca gençlerin robotik kodlama, yapay zekâ, siber güvenlik, veri analitiği, yazılım gibi alanlarda becerilerini geliştirebilecekleri Mahalle Gençlik Atölyeleri kuruyoruz ve geleneksel sporlarda özellikle okçuluk ve binicilik gibi alanlarda gençlerin gelişimini destekliyoruz.

YAŞLILARA DESTEK: Belediyelerin tazelenme üniversitelerine desteklerini sistematik hale getiriyoruz ve gelişmiş illerde “Yaşlı Yaşam Şehirleri” kuruyoruz. Ayrıca yaşlıların dijital araçları kullanabilmesi için destek merkezleri oluşturuyoruz.

KÜLTÜR-SANAT: Eski mahalleleri canlandırarak şehirlerimize yeni bir soluk getiriyoruz. Her şehir için özel kültürel yol haritaları oluşturuyoruz.