Kiracı ve Ev Sahibi Arasında Depozito Anlaşmazlığı! İcralık Olan Ev Sahibi Ne Yapacak?

Fırsatçı ev sahiplerinden 'depozito' oyunu! Kiracı, ev sahibinden gelen telefonla şok oldu

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kira bedeli sorunu, yeni uygulamalarla biraz olsun çözülüyor. Ancak ev sahipleri, kira artışlarından memnun olmayan kiracılarına yeni oyunlar oynamaya başlıyor. Edirne’de bir ev sahibi, kiracısıyla kira bedelinden değil depozito anlaşmazlığından dolayı icralık oldu. Kiracıyla yeni kira bedelinde anlaşan ev sahibi, ancak depozito bedeli konusunda anlaşma sağlayamadığı için kiracısını icra takibine verdi.

Edirne’de yaşayan ev sahibi F.S., 2019 yılında evini K.M.’ye aylık bin 600 lira karşılığında kiralamıştı. Kiracı, ayrıca bin 600 lira depozito bedeli de ödemişti. Bir süre sonra ev sahibi ve kiracı, yeni kira bedelini belirlemek için bir araya geldi ve kira bedelini 5 bin liraya yükseltmeye karar verdiler.

Günler sonra ev sahibi, kiracısına noter kanalıyla bir ihtarname göndererek, 2019 yılında alınan bin 600 lira depozito bedelini 5 bin liraya yükseltmesini ve belirtilen hesaba yatırmasını istedi. Kiracı ise bu kararı kabul etmedi ve anlaşmazlık başladı.

Depozito konusunda anlaşmazlık yaşayan kiracıya öfkelinen ev sahibi, icra dairesine başvurdu. Ancak kiracı da avukatı aracılığıyla icra takibine itiraz etti.

Konuyla ilgili olarak Edirne Barosu’na kayıtlı Avukat Bedia Mutlu Mirzabey, kiracı ve ev sahibinin korunması için kira sözleşmesinin dikkatli şekilde hazırlanması gerektiğini belirtti. Depozito bedelinin, kira bedeline endekslenerek en fazla 3 aylık tutarda olması gerektiğini vurgulayan Mirzabey, depozitonun güncelliğini korumak için Türk Borç Kanunu’nun 342/2 maddesinin uygulanmasının önemli olduğunu ifade etti. Avukat Mirzabey, depozito olarak verilen paranın ev sahibi ve kiracının onayı olmadan çekilmemesi için banka hesabına yatırılması veya döviz olarak değer kaybının önlenmesi gerektiğini söyledi.