Konut Kiralarındaki Artış Anlaşmazlıklara Neden Oluyor
Konut kiralarındaki artış, özellikle eski kiracılarla ev sahipleri arasında anlaşmazlıklara neden oluyor. Anlaşmazlık yaşayan taraflar önce arabulucuya başvuruyor, ardından da yargıya taşıyor. Bazı ev sahipleri ise mahkemeden istedikleri sonucu alamayınca kiracıları baskıyla evden çıkarmaya çalışıyor.
İstanbul Beşiktaş’ta bir ev sahibinin 2020’den beri dairesinde oturan kiracısını tahliye etmek için dava açtığı basında yer alan haberlere yansıdı. Mahkemeden istediği sonucu alamayan ev sahibi, kiracısına psikolojik baskı uygulayarak evden çıkarmaya çalıştı. Ev sahibi önce doğalgaz ve suyu kesti, ardından çilingir yardımıyla kapı kilidini değiştirip tahta çakarak girişi kapattı.
Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa konuyla ilgili olarak, “Türk Ceza Kanunu’na göre bir kimsenin konutuna izinsiz giren ya da izinli girdikten sonra çıkmayan kişi, konut dokunulmazlığını ihlal suçunu işlemiş olur.” açıklamasında bulundu ve ekledi: “Bu tür durumlarda kiracıların savcılığa suç duyurusunda bulunması önemlidir.”
Eğer kiracıya yapılan baskı ve huzuru bozan davranışlar devam ederse, kiracının savcılığa şikayet başvurusu yapması gerekmektedir. Ayrıca kiraya verenin hukuki olarak kiracının huzurunu bozacak şekilde taciz etmesi ya da hürriyetinden yoksun bırakması durumunda cezai sorumluluğu doğabilir.
İlgili konutun elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerini haklı bir nedene dayanmadan sonlandırma hakkı bulunmayan kiraya verenin, bu gibi durumlarda kiracının haklarını ihlal ettiği belirtiliyor. Bu tip durumlarda kiracının maddi ve manevi zararlarını tazmin etme hakkı da doğabilmektedir.
Uzmanlar, kiracıların karşılaştıkları bu tür hukuksuz uygulamalar karşısında derhal hukuki yollara başvurmalarının önemli olduğunu vurguluyor.