Kızamık Aşısının Önemi ve SSPE Hastalığı Riski Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tek tehlike kızamık değil

Kızamık Aşısının Önemi

Türkiye’de 1970 yılında başlayan kızamık aşılaması, 1998 yılına kadar tek doz uygulandı. Ancak bu dönemde bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar arasında SSPE hastalığının yaygınlaşması dikkat çekti. Profesör Dr. İftihar Köksal, kızamığa karşı bağışıklık gelişmezse, zatürre, ortakulak enfeksiyonu, menenjit, ensefalit gibi hastalıkların da risk oluşturabileceğini söylüyor.

Profesör Dr. Nevin Hatipoğlu ise kızamık enfeksiyonunun 2 yaşından küçük çocuklarda daha ciddi bir tablo oluşturduğuna dikkat çekiyor. SSPE için henüz etkili bir tedavi yöntemi bulunmamakta ve hasta ölümle sonuçlanabiliyor.

İki doz kızamık aşısının uygulanmaya başlanması ile birlikte, SSPE hastalığı riskini azaldı. Risk taşıyıp taşımadığınızı anlamak için ise sadece basit bir kan testine yaptırmak yeterli. Türkiye’de 1957 yılından önce doğanların kızamığı geçirdikleri için aşıya ihtiyaçları yoktur.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, son zamanlarda vakalarda artış olduğu gözlenen kızamıkla ilgili illere bir hatırlatma yazısı gönderdi. Kızamığa karşı alınacak önlemlerin bir kez daha hatırlatılması gerekiyor.

Sonuç olarak, herkesin aşılarını yaptırmaları, özellikle çocukların aşı takvimlerini tamamlamaları çok önemlidir. Bu sayede hem SSPE gibi ciddi hastalıkların riski azaltılabilir hem de kızamık enfeksiyonu kontrol altına alınabilir.