“Klimanın İcadının 121. Yılı Kutlanıyor: Serinlemek İçin Klimaların Önemi Vurgulanıyor”

Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Adana’da klimanın mucidine hayır duası

Serin yaylalarda veya yazlıklarda vakit geçirmek için olanlar kentten ayrıldı. Fakat bu imkanı bulunmayanlar, ev ve işyerlerindeki klimalar sayesinde serinlemek için dışarı çıkmamaya çalışıyorlar.

17 Temmuz 1902 yılında ABD’li mühendis Willis Haviland Carrier tarafından icat edilen klimayı anmak için bir grup vatandaş, Çukurova’da kaymaklı kadayıf dağıttı ve Carrier’in fotoğrafının bulunduğu bir pankart taşıdı. Ünlü mucide dua edenler, klimanın icadının dünyanın en önemli buluşlarından biri olduğunu belirtti.

Mehmet Saygın, klimanın icadının bir mucize olduğunu ifade ederek, “Özellikle Adana halkının klimaya gerçekten çok ihtiyacı var. Allah, bu icadıyla kendisinden razı olsun. Klima olmasaydı, çok zorluklar yaşardık, uyuyamazdık” dedi. Saygın, tatlı dağıtan vatandaşlara da teşekkür etti.

Uzmanlar, sıcaklıkların hastalığa neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Avrupa’da yükselen sıcaklıkların, Ostreopsis adı verilen bir mikroalg’in büyümesinde artışa neden olduğu belirlendi. Fransa’nın güneybatı kıyılarında plaja gelenlerde enfeksiyon, mide bulantısı ve yorgunluk gibi semptomlar ortaya çıktığı ifade ediliyor. Yetkililer, bu alglerin yaydığı gazı solumanın boğaz ağrısı, hapşırma ve ateş gibi başka semptomlara da sebep olabileceğini belirtiyor.