Kobani Davası Kararları ve İddianame Detayları

6-8 Ekim olayları ile ilgili 5 eski HDP milletvekili hakkında iddianame

Ankara’nın 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Kobani davasında 108 sanık hakkında kararını açıkladı. Mahkeme, HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’ı 42 yıl, Figen Yüksekdağ’ı ise 30 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca eski HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Garo Paylan, Fatma Kurtulan ve Pero Dundar’ın da ‘şüpheli’ olarak yer aldığı bildirildi.

İddianamede, 6-8 Ekim 2014’te ülke genelinde gerçekleşen eylemlerde terör örgütü PKK/KCK yöneticileri, örgütün yapılanmaları, HDP MYK üyeleri ve eş başkanların halkı sokağa çıkarak terör eylemleri yapmaya teşvik ettikleri belirtildi. Bu olaylarda Doğu ve Güneydoğu bölgeleri başta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerde 37 kişinin öldüğü, 29 kişinin öldürülmeye teşebbüs edildiği, 326 güvenlik görevlisi ve 435 vatandaşın yaralandığı ifade edildi. Ayrıca 3 bin 777 mala zarar verme, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlığını ihlal, 13 Türk bayrağını yakma, 7 Atatürk’ü Koruma Kanunu’na muhalefet suçu işlendiği belirtildi.

Şüpheliler Kaya, Pekgözegü, Paylan, Kurtulan ve Dundar’ın, olayların başlatılması ve gerçekleştirilmesi konusunda fikir ve eylem birliği içinde oldukları kaydedildi. İddianamede, şüphelilerin HDP Genel Merkezi tarafından yapılan eylem çağrıları sonucu işlenen suçlardan sorumlu olmaları gerektiği vurgulandı.

İddianamede yer alan 2 bin 674 mağdur veya müşteki bulunuyor. Kabul edilmesi durumunda şüphelilerin Yasin Börü ve arkadaşlarının da aralarında bulunduğu 37 kişiye yönelik ağırlaştırılmış müebbet cezası talep edildi. Ayrıca diğer suçlardan da çeşitli sürelerde hapis cezası istenecek.