Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Profesöründen Bursa’daki Deprem Riskine Dair Uyarı

Prof. Dr. Şerif Barış: Bursa'da kırılmamış birçok fay var, bunlar potansiyel tehlike

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Profesörü Bursa’da Deprem Riskini Anlattı

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Bursa’da iş insanlarıyla bir araya gelerek “Bursa’nın Güncel Deprem Riski” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Barış, Marmara Bölgesi ile Bursa’nın depremsel açıdan önemli riskler taşıdığını vurgulayarak, “Marmara Bölgesi’nde fay hatları bulunan ancak uzun zamandır büyük deprem yaşanmayan bölgeler sismik açıdan riskli alanlardır. Bursa içinde birçok fay hattı bulunmaktadır ve deprem olasılığı oldukça yüksektir” dedi.

Prof. Dr. Barış’ın açıklamalarına göre, Bursa’nın çevresinde kırılmamış birçok fay hattı bulunmaktadır ve bu faylar potansiyel tehlikeler oluşturabilir. İznik-Mekece fayı ve Gemlik fayı gibi fay hatlarının kırılması durumunda büyük çapta depremler meydana gelebileceği belirtilmektedir. 2021 yılında yapılan bir araştırmada Ankara, Kocaeli ve Eskişehir’deki üniversitelerin birlikte çalışarak yeni bir fay hattı keşfettikleri ifade edilmiştir.

Prof. Dr. Barış, Kayapa fayı ile ilgili çeşitli spekülasyonların yapıldığını belirterek, “Faylar bulunsa bile, bu fayların ne zaman deprem üreteceği konusunda net bir bilgiye sahip değiliz. Bu nedenle fay hattının iç yapılarına bakmadan yıkım ve ölüm gibi sonuçlar öngörmek doğru değildir” şeklinde konuştu.

Deprem riskine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Barış, “Depremler kaçınılmazdır ve bu nedenle önlemler alarak zararları en aza indirmek önemlidir. Toplumsal olarak deprem bilinci oluşturulmalı ve gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.