Kokoreç Tarihi Tartışması: Türk ve Yunan Kokoreci Arasındaki Farklar Neler?

Türk-Yunan mutfağındaki kokoreç krizinde söz şeflerde

Kokoreç Tarihi Tartışması

Kokoreç, yüzyıllardır sayısız coğrafyada sevilerek tüketilen bir lezzet. Ancak kokoreç tarihi konusunda hala çeşitli tartışmalar mevcut. Birçok kişi Yunanistan’ın bu lezzeti ortaya çıkardığına inanırken, bu durum tam olarak doğru değil.

Kokoreç bilim insanı Ozzie’s 1968’in kurucusu Oğuzhan Sayı’ya göre, “Kokoreç, Yunan’dır” iddiaları çok yanlış. Yunanistan’da yapılan “Kokoretsi” farklı bir lezzet ve yapım şekline sahipken, Türkiye’deki kokoreçin köklerinin Balkanlar’da olduğu biliniyor.

Şampiyon Kokoreç Yönetim Kurulu Üyesi, Mennan Tokgöz, Türk kokorecinin Yunanistan’da satılan üründen farklı malzemeler kullanılarak yapıldığını belirtiyor. Türk kokoreçi, kuzu bağırsağı, gömlek yağı, mumbar, uykuluk, badem ve boğazlık ile yapılırken, Yunanistan’daki kokoretsi, ciğer, böbrek, yürek, dalak gibi sakatlarla hazırlanıyor.

Şef Güven Rıza, tartışmalı tarihi konusunda şöyle diyor; “Türk mutfağındaki en büyük eksik, reçetelerin yetersiz olması. Dolayısıyla kokoreç konusunda net bir şey söylemek mümkün değil. Ancak iki ürün arasında malzeme ve sunum farkı var.”

Hürriyet Atina Temsilcisi Yorgo Kırbaki ise, Türk kokoreçinin Yunanistan’daki kokoretsi’ye göre daha lezzetli olduğunu söylüyor. İkisinin de tadına bakan Kırbaki, “Türk kokoreçini bin kere tercih ederim” diyor.

Sonuç olarak, kokoreçin tarihi tam olarak belirli olmasa da, Türk kokoreçi farklı bir lezzet ve yöntemle, Yunanistan’daki kokoretsi ise farklı malzemelerle yapılıyor. Her iki ürün de kendine özgü bir tat sunuyor.