Komandolar Kuzey Irak’ta Yüksek Sayıda Silah ve Mühimmatı Ele Geçirdi

PKK cephanesine tarihi darbe... Tek seferde ele geçen en fazla silah

Kuzey Irak’ta devam eden Pençe-Kilit operasyonunda görevli komandolar, 467 adet kullanılmamış AK-47 piyade tüfeği ve birçok mühimmat ile askeri teçhizat ele geçirdi. Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Kahraman Mehmetçik, Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde terör örgütü PKK’nın inlerine girmeye devam ediyor. Etkisiz hale getirilen iki teröristten teslim olanın bilgileri doğrultusunda komandolarımız, Zap bölgesinde 467 adet kullanılmamış AK-47 piyade tüfeği ile birlikte birçok mühimmat ve askeri teçhizat ele geçirdi. Bu rakam, son dönemde tek seferde ele geçirilen en yüksek silah sayısı oldu” denildi.

Pençe operasyonları, terör örgütüne ait binlerce silah, mühimmat, mayın ve patlayıcıların ele geçirildiği bir dizi operasyonlar olarak devam etmektedir. Pençe-1 operasyonu 27 Mayıs 2019’da Hakurk’a başladı ve Pençe-2 operasyonu ile genişletildi. Haftanin’e alan hakimiyetinin artırılması amacıyla Pençe-3 ve Pençe-Kaplan operasyonları gerçekleştirildi. Ardından Avaşin-Basyan ve Metina bölgelerine eşzamanlı olarak başlatılan Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonları ile terör örgütü üzerindeki baskı daha da artırıldı. Zap, Metina ve Avaşin bölgelerine başlatılan Pençe-Kilit operasyonu ile toplamda 2 bin 453 kilometrekarelik alan kontrol altına alındı ve Irak sınırının kontrolü sağlandı. Bugüne kadar Pençe serisinde 2 bine yakın terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi, 5 binden fazla mayın ve el yapımı patlayıcı imha edildi. Ayrıca 2 bin 472 mağara ve sığınak kullanılamaz hale getirildi ve yaklaşık 1.5 milyon mühimmat ile 3 binden fazla silah ele geçirildi.

Ele geçirilen silah ve mühimmatlar arasında 467 adet kullanılmamış AK-47 piyade tüfeği, 1 adet 7.62 mm PKMS makineli tüfek, 56 adet RPG-7 antipersonel mühimmat, 314 adet el bombası, 2 adet PKMS makineli tüfek yedek namlusu, 146 adet AK-47 piyade tüfeği şarjörü, 139 adet tahta dipçik ve çeşitli yaşam malzemeleri bulunmaktadır.

Kürt terör örgütü YPG/PKK’nın Suriye kolu lideri Mazlum Kobani, Al-Monitor haber sitesine verdiği özel röportajda ABD’ye karşı küstah açıklamalarda bulundu. Terörist Şahin, “ABD Başkanı Biden ve Kongre’ye Türkiye’ye F-16 jetleri satmamaları çağrısı yapıyoruz” dedi. İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin olarak Türkiye’nin F-16 satışını şart koştuğunu belirten Şahin, uçakların kendilerine karşı kullanılmaması konusunda garanti almadıkları sürece itiraz edeceklerini söyledi. ABD Savunma Bakanlığı, F-16’ların satışını desteklediklerini açıklarken Ankara, Kongre’nin olumlu kararını bekliyor.

Terör örgütü YPG/PKK’nın Suriye kolu lideri Ferhat Abdi Şahin, terörist Öcalan’a yakınlığıyla tanınmaktadır. 1990 yılında 23 yaşında PKK’ya katılan ve Öcalan’ın Suriye’deki merkezinde idari görevler üstlenen Şahin, o günden bu yana pek çok terör faaliyetinde aktif rol aldı. Şu anda PKK’nın Suriye kolu olan YPG olarak adını değiştiren örgütün sorumlusu olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Suriye’nin Kamışlı kentinde gerçekleştirdiği operasyonda PKK/YPG’nin mali yapılanması sözde sorumlusu olan “Viyan” kod adlı Remziye Altığ’ı etkisiz hale getirdi. MİT’nin hassas saha çalışmaları sonucunda Altığ’ın PKK’nın üst düzey kadrolarından talimatlar aldığı ve Suriye’de faaliyetlerde bulunduğu belirlendi. Başarılı operasyon sayesinde Altığ etkisiz hale getirildi. Altığ, Türkiye’de PKK’nın gençlik yapılanması tarafından düzenlenen gösterileri organize etti. Aynı zamanda PKK-YPG’nin maliye yapılanmasında sözde sorumlu olarak görev aldı.

Bu şekilde MİT, PKK’ya mali darbe vurdu ve terör örgütünün finansal yapısını zayıflattı.