Konya, bisikletli ulaşımda öncü şehirler arasında yer alıyor

3 Haziran Dünya Bisiklet Günü.... Konya 604 km yolla bisiklette birinci

Konya, 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü’nde bisikletli ulaşımı tartışıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bisikletli ulaşımı şehirde yaygınlaştırmayı hedeflerinin bir numaralı önceliği haline getirdiklerini belirtiyor. İçinde yer aldığı Bisiklet Master Planı sayesinde, Konya, Türkiye’de ilk kez Uluslararası İdealkent Ödülü’nü kazandı. Şehir, 604 kilometre bisiklet yoluyla dünyanın önde gelen şehirlerinden biri haline geldi ve düzenlenen Bisiklet Festivali ve “Bisiklet Şehri Konya” temalı fotoğraf yarışması gibi etkinlikler vasıtasıyla bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve bilinci artırmak adına çalışmalar yürütüyor.

Konya Belediyesi tarafından oluşturulan Akıllı Bisiklet Ulaşım Sistemi (ABUS), bisiklet yolları, bisiklet tamir istasyonları, kiralık bisiklet istasyonları gibi imkanların konumunu belirterek bisikletli ulaşımı daha güvenli hale getiriyor. Sistem, rota planlama seçeneğini de içeriyor. Ayrıca, Güvenli Okul Yolları Projesi, Türkiye’de bir ilk olarak, çocukların okula güvenli bir şekilde bisikletle gitmesine imkan sağlıyor.

Konya, bisiklet tamir istasyonları, bisiklet parkları ve kapalı araç otoparkı gibi birçok bisiklet kullanıcısı için imkan sunarken, ülkemizde bir ilk olan iki katlı bisiklet parkları dahil olmak üzere kullanımı kolay bisiklet parkları da tasarlamaktadır. Ayrıca, bisiklet tramvayı hizmetine başlayan Konya, kullanıcılara raylı sistem güzergâhlarının da ötesine, hızlı ve güvenli bir şekilde seyahat imkanı sağlıyor.

Konya’nın çocuklar için yaptığı birçok projeye ek olarak, her yıl binlerce çocuğa bisiklet hediye edilirken, ana caddeler üzerinde inşa edilen bisiklet köprüleri de hızlı ve güvenli bir ulaşım sağlamak için kullanıcılara açık.