Konya’da Kuraklık ve Obruklar

Sayıları giderek artıyor! Obruk oluşumu öncesi bu belirtilere dikkat

Konya’da Kuraklık Devam Ediyor: Obruk Oluşumları Artıyor

Son dönemde Türkiye genelinde görülen kuraklık, Konya’da da etkisini sürdürüyor. Konya Ovası, tarım alanı olarak bilinse de yer altı su seviyesinin düşmesi ve obruk oluşumlarının artmasıyla karşı karşıya.

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Konya çevresinde yaklaşık 3 bin obruk kayıtlara geçti. Kızılcakuyu bölgesinde oluşan bir obruk, yer altındaki suların çekilmesiyle oluşan çökme yapılarından biri. Bu durum, yer altı suyunun kullanımı ve kuraklığın etkileriyle doğrudan ilişkili.”

Arık, obrukların belirtileri konusunda da uyarılarda bulunarak, “Su birikmeyen yerlerde suyun birikmesi, çatlakların oluşması, bina temellerinde oturmalar ve kapanmayan çekmeceler, kapanmayan kapılar gibi belirtiler obruk oluşumlarına işaret edebilir” dedi.

Yer altı su seviyesinin düşmeye devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Fetullah Arık, “Konya, Karaman, Aksaray gibi bölgelerde ortalama 5-6 metre düşüş görülüyor. Bazı noktalarda ise yer altı seviyesi 15-20 metreye kadar düşmüş durumda. Tarımsal üretim devam etmelidir, ancak su tüketimini azaltacak adımlar atılmalıdır” şeklinde konuştu.