Köpekler için Yeni Kanun Değişiklikleri

Sokak hayvanları düzenlemesi... Durumu rakamlarla anlattı

**Tansiyon Yüksek Görüşmeler Beş Maddelik Kararla Sabaha Karşı Sonlandı**

Gece saat 3.56’da beş madde kabul edilerek sona eren görüşmelerde, hayvan bakımevlerinde “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılması nedeniyle bakımevlerinde değişiklik yapıldığı bildirildi. Kabullenilen maddeler doğrultusunda, bakımevlerine alınacak köpekler bakanlık veri sistemi üzerinden kaydedilecek ve iyileştirilen hayvanlar sahiplendirilene kadar bakımevlerinde tutulacak.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Tarım Hayvancılık Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci, “2004-2023 yılları arasında kısırlaştırılan hayvan sayısının 2 milyon 504 bin 595, aşılanan hayvan sayısının 2 milyon 846 bin 387, sahiplendirilen hayvan sayısının ise 533 bin 4 adet olduğunu” belirtti.

Ayrıca, kedi ve köpeklerin izinsiz üretimi veya satışında 2024 yılı itibarıyla 73 bin TL idari para cezası uygulandığı vurgulandı. Ülkemize ticari amaçla kedi ve köpek ithalatının yapılmadığı, sadece sahipleri ya da sorumluluk alan kişilerin beraberinde ev hayvanlarını getirebildiği kaydedildi.

Belediyeleri, belediye başkanlarını ve meclis üyelerini kapsayan teklifte, hayvan sahiplenip daha sonra sahipsiz bırakanlara da cezai işlemler uygulanacağı ifade edildi. Bu kapsamda, veterinerlerin insani ve hayvani hayatı tehlikeye sokacak durumları değerlendirmesi için kanunda belirtilen kısıtlamaların geçerli olacağı vurgulandı.

Barınaklarla ilgili konuşan Kirişci, Türkiye genelinde 322 barınağın bulunduğunu ve kapasitelerinin 105 bin hayvan olduğunu dile getirdi. Kirişci, mevcut durumda barınakların 4 milyon hayvanı karşılayabilecek kapasiteye sahip olmadığını ve belediyelerin bu konuda süreç içinde gerekli adımları atması gerektiğini belirtti.

Son olarak, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez’in Meclis kürsüsüne astığı uzun kırmızı pankartla yaptığı konuşma da gündeme damgasını vurdu.