Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Grip Aşısı Sezonu Başladı, Risk Grupları İçin Önemli”

Prof. Dr. Tevfik Özlü'den grip aşısı çağrısı: Çok masum bir hastalık değil

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 2023 yılı grip aşısı uygulamasının başladığını duyurarak ‘lütfen ihmal etmeyelim’ uyarısını yaptı. Prof. Dr. Özlü, grip hastalığının dünya genelinde her yıl milyonlarca insanın hastalanmasına ve ölümlere yol açtığını vurgulayarak, kış aylarıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artışlar yaşandığına dikkat çekti.

Grip aşısı sezonunun başladığını belirten Prof. Dr. Özlü, her yıl Eylül ayında aşıların yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Geçen yıl aşılanmanın yeterli olmadığını belirten Özlü, grip aşısını herkesin yaptırmasının gerekli olmadığını ancak risk grubundaki insanların özellikle aşılarını olmalarını tavsiye ettiklerini dile getirdi. Grip hastalığının gençlerde ve kronik hastalığı olmayanlarda hafif bir şekilde atlatılabileceğini ve komplikasyon oluşmayabileceğini belirten Özlü, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin grip aşısını mutlaka yaptırmaları gerektiğini ve gebelerin de aşılarını yaptırmalarını önerdiklerini ifade etti. Ayrıca, 18 yaş altındaki tüm çocukların da aspirin kullandığı durumlarda grip aşısını her yıl yenilemeleri gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Özlü, yapılan grip aşılarının koruyuculuğunun 10 ila 15 gün içinde başladığını belirtti ve bu aşının grip hastalığına yakalanmayı engellediği gibi, grip geçirilse bile hastalığın ağır seyretmesini ve komplikasyonların ortaya çıkmasını önlediğini söyledi. Grip hastalığının hafife alınmaması gereken bir hastalık olduğunu vurgulayan Özlü, her yıl binlerce, hatta milyonlarca kişinin grip nedeniyle hastalandığını, hastanelere yattığını ve hatta bazıların da hayatını kaybettiğini belirtti. Bu nedenle özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerin riskinin daha büyük olduğunu ve bu grubun korunmasının önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özlü, grip aşılarının piyasaya çıktığını ve aile hekimine başvurularak aşıların yazdırılıp uygulanabileceğini de belirtti. Ayrıca, kış mevsiminin erken başladığı bir dönem olduğunu ve zorlu bir kış dönemiyle karşılaşabileceğimizi dile getirerek, hazırlıklı olmamızı tavsiye etti.