Koruyucu Ailelik Teşvik Ediliyor Türkiye’de

Koruyucu aile yanında büyüyen Merve: Dünyanın en şanslı kızıyım

Türkiye’de Koruyucu Ailelik Teşvik Ediliyor: 30 Haziran “Koruyucu Aile Günü” İlan Edildi

Türkiye’de koruyucu ailelik sisteminin teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle, 23 Haziran 2021 tarihinde, Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin kuruluş tarihi olan 30 Haziran “Koruyucu Aile Günü” olarak ilan edildi. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Türkiye’de Koruyucu Aile Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi”ne 5 milyon 100 bin Euro kaynak ayrıldı.

Koruyucu Aile Projesi’nin yaygınlaştırılması için birçok çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda 23 yaşındaki Merve Avcı, 3 yaşındayken Sema-Ethem Tunalı çifti tarafından korumaya alındı. Atılım Üniversitesi Havacılık Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Avcı şunları söyledi: “Evet, herkes çocuk doğurabilir, ancak herkes anne-baba olamıyor. Ben şanssız doğdum ama 3 yaşından itibaren mükemmel bir ailede büyüdüm.”

Zübeyde ve Uğur Eleman çifti ise henüz 2 aylıkken bir erkek çocuğuna koruyucu aile oldular. Koruyucu anne Zübeyde, “Sofranıza bereket getiriyor, evinize sevgi getiriyor, enerji, neşe ve mutluluk veriyor” derken, koruyucu baba Uğur ise yaşadıkları deneyimi şöyle özetledi: “Bu çocuklar bu evlerin içine girdiğinde bambaşka duygular yaşanıyor.”

UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi, projenin amacını şu şekilde açıkladı: “UNICEF, koruyucu ailelik alanında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde çalışıyor. Çocuklara sıcak ve güvenli bir aile ortamı sağlayarak sağlıklı büyümelerine destek olmayı hedefliyor.”

Şu anda Türkiye’de 10 bin 264 çocuk, 8 bin 550 koruyucu ailenin yanında kalıyor. Koruyucu aile olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az ilkokul mezunu ve 25-65 yaş arasında olmak gerekiyor. Koruyucu ailelik başvuruları, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı web sitesi ve e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.