Kozmetik Ürün Denetimleri ve TİTCK Cezaları

Allık maskara maske alırken dikkat

TİTCK, Uygunsuz Bulduğu 81 Kozmetik Ürününe 160 Bin Lira Para Cezası Uyguladı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), denetlediği 81 kozmetik ürününün yüzde 30’unu uygunsuz buldu ve bu ürünlere toplamda 160 bin lira para cezası uyguladı. El dezenfektanı, antibakteriyel sıvı sabunlar gibi biyosidal ürünlerin denetimini yapan kurum, merdiven altı ve ruhsatsız ürünlerin tespitini de gerçekleştirdi.

TİTCK, yapılan denetimler sonucunda 16 üründen 4’ünü risk taşıyan, 10’unu ise teknik düzenlemelere uymayan ürünler olarak belirledi ve bu ürünlere toplamda 910 bin 890 lira para cezası kesildi. Denetim sonuçlarıyla ilgili endişelerini dile getiren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Hürriyet gazetesine şu açıklamalarda bulundu:

İnternet gibi ortamlarda çok sayıda kalitesiz, sahte ürünler olması ve tüketicilerin bu ürünleri kullanıp zarar görmesi bizleri son derece endişelendiriyor. Bilinen en ünlü kozmetik markaların dahi sahteleri internette satılabiliyor. Eczane dışında özellikle internetten satılan bu ürünlerin takip ve denetim altına alınması kamu sağlığı için çok önemli. Kozmetik ürünlerin tanıtım ve satışına yönelik denetimler, piyasada, üretim yerlerinde, internet, televizyon, radyo gibi her türlü mecrada yapılıyor. Ülkemizde vatandaşımız kozmetik ürünlerin reklamlarından olumsuz etkilenip bunları bilinçsizce tüketebiliyor. Bu nedenle internet gibi ortamlardan kişisel bakım ve kozmetik ürünlerin kesinlikle alınmaması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nca bu tür ürünlerin denetiminin sıkça yapılması ve caydırıcı cezaların uygulanması hayati öneme sahiptir.