KPSS Atama Süreci Hukuka Aykırı Bulundu

AYM'den 'gerekçe açıklanmalı' kararı

Atama Süreci Hukuka Aykırı Bulundu, AYM Yeniden Yargılama Kararı Verdi

Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) katılan B.A., 2017 yılında Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde bulunan Karamürsel Devlet Hastanesi’ne tıbbi sekreter olarak atanmıştı. Ancak hakkında yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv taramasının olumsuz sonuçlanmasının ardından ataması gerçekleştirilmedi. B.A., hakkında herhangi bir adli ya da idari soruşturma olmadığını belirterek, atamasının neden gerçekleşmediğini bilmediğini ve işlemin hukuka aykırı olduğunu düşünerek 2018 yılında Ankara 2’nci İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtı. Ancak mahkeme, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması sebebiyle atamanın hukuka aykırı olmadığı gerekçesiyle davayı reddetti. B.A. daha sonra konuyu istinaf mahkemesine taşıdı.

İstinaf mahkemesinin de davayı reddetmesinin ardından B.A., 2019 yılında ‘Adil yargılanma hakkı kapsamında gerekçeli karar hakkı’nın ihlal edildiğini belirterek Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. B.A., güvenlik soruşturmasında esas alınan bilgi, belge ve delillerin kendisine açıklanmadığını ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri sürdü. Anayasa Mahkemesi ise değerlendirmesinde mahkemenin içeriğe ilişkin herhangi bir bilgiye yer vermediğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması nedeniyle yapılan işlemin gerekçeli bir biçimde açıklanması gerektiğini vurgulayarak, başvurucunun gerekçeli karar hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkemenin bu kararıyla başvurucunun ‘Adil yargılanma hakkı kapsamındaki gerekçeli karar hakkının’ ihlal edildiği sonucuna varıldı ve yeniden yargılama yapılmasına hükmedildi.